Drożdżowe choinki z konfiturą morelową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    450 g
  • cukier drobny

    80 g
  • masło

    80 g
  • drożdże świeże

    50 g
  • kefir

    200 ml
  • żółtko jajek

    2 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • lukier

  • cukier czerwony

  • konfitura morelowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowe choinki z konfiturą morelową foto
Do misy przesiać mąkę pszenną. Zrobić wgłębienie po środku. Dodać drobny cukier, pokruszone drożdże, kefir i żółtka. Wyrobić ciasto, łącząc na samym końcu z rozpuszczonym i ostudzonym masłem. Ciasto oprószyć mąką i wstawić na 12 godzin do lodówki.
Krok 2 - Drożdżowe choinki z konfiturą morelową foto
Ciasto wyjąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej przez pół godziny. Rozwałkować na grubość około 5 mm. Wycinać trójkąty.
Krok 3 - Drożdżowe choinki z konfiturą morelową foto
Na połowie trójkątów nałożyć po porcji konfitury morelowej.
Krok 4 - Drożdżowe choinki z konfiturą morelową foto
Trójkąty z konfiturą nakryć pozostałymi trójkątami. Brzegi zlepić, a następnie ponacinać nożem i spłaszczyć palcami końcówki (bułeczki muszą przypominać choinki). Pozostawić w ciepłym miejscu na 20 minut. Po wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem.
Krok 5 - Drożdżowe choinki z konfiturą morelową foto
Piec 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C.
Krok 6 - Drożdżowe choinki z konfiturą morelową foto
Po wystudzeniu polukrować i obsypać czerwonym cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 28.11.2012 19:24
znakomite choineczki. Nie dość, że wystawne to i smaczne
aguus 29.12.2011 14:15
Urocze choinki. Ale chyba trzeba w nie włożyć sporo pracy..

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat