Drożdżowe cebulinki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    30 dag
  • drożdże

    6 dag
  • cukier

    1 łyżeczka
  • olej

    4 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • cebula

    3 szt.
  • masło

    2 łyżki
  • mak

    1 łyżka
  • ser gouda

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę obrać i drobno pokroić. Dusić na oleju lub maśle do zeszklenia. Doprawić. Do mąki dodać rozczyn z drożdży, olej i sól. Wymieszać i wyrabiać ciasto, dodając tyle wody, aby było takie jak na pizzę. Powinno odchodzić od ręki i naczynia. Z ciasta formować placuszki lub wycinać szklanką koła. Na środek każdego nałożyć trochę cebuli, posypać makiem. Można nałożyć po kilka paseczków żółtego sera.
Piec w temp. ok. 175 st. C na rumiano.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sarenka 24.10.2011 12:01
Pamiętam cebuliki z dzieciństwa - mniam :)
pawel6 02.02.2011 14:16
uwielbiam cebulę - super pomysł:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat