Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułki z serem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

mąka pszenna 2 szkl
mleko 0,5 szkl
cukier 0,5 szkl
drożdże świeże 20 g
masło 30 g
jajko 1

Nadzienie

twaróg zmielony 400 g
jajko 1
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier wg uznania
sok z cytryny 1 łyżeczka

Kruszonka

mąka pszenna 2 łyżki
masło 2 łyżki
cukier puder 2 łyżki

Dodatkowo

jajko 1
mleko 2 łyżki

Porada

Przepis znalazłam na cookingandpainting.blogspot.com i zmodyfikowałam do własnych potrzeb.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułki z serem

Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Drożdże rozkruszamy i dodajemy parę łyżek ciepłego mleka, 2 łyżki mąki i 1 cukru, całość mieszamy na jednolitą masę, i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

W drugiej misce przesiewamy mąkę z cukrem. Dodajemy ubite jajko, ciepłe(nie gorące) mleko i wyrośnięty zaczyn. Ciasto najpierw mieszamy łyżką, a później zagniatamy, (gdy będzie za bardzo kleiste dodajemy mąki). Do wyrobionego ciasta dodajemy rozpuszczone masło. Odstawiamy miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godziny.

Następnie przygotowujemy nadzienie. Ser wcześniej zmielony lub przetarty przez sitko, dodajemy do miski. Dodajemy jajko, cukier wanilinowy i cukrem, łyżeczkę soku z cytryny lub lemon curd i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Po wyrośnięciu ciasta, wykładamy je na stolnicę i smarujemy serem na całej powierzchni (pierwszy 2 rysunki na zdjęciu poniżej). Składamy je z jednej i drugiej strony do środka (3). Ostrym nożem ciasto kroimy na kilka czy kilkanaście części (4 rys) i skręcamy jeden raz (5) tak aby powstały nam zgrabne bułki (6). Bułki przekładamy na blachę pozostawiając odstępy nimi (bułki sporo urosną). Blachę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Wszystkie składniki na kruszonkę wkładam do malaksera i "tnę" dość krótko tylko do uzyskania niewielkich grudek. Jajko roztrzepuje z 2 łyżkami mleka. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym, jajkiem przy użyciu pędzelka, następnie posypując kruszonką.
Bułki pieczemy przez 25-30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Gdyby za bardzo nam się spiekły można przykryć je folią aluminiową. Bułki studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 21.11.2015 12:51
Przepięknie rumiane , bardzo apetyczne!
gosia1988 20.11.2015 21:36
smakowicie wyglądają
irenka 20.11.2015 17:05
ale one pyszniutkie
w mojej kuchni 20.11.2015 16:03
takie ciasto lubię zjeść

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak