Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułki z serem
W drugiej misce przesiewamy mąkę z cukrem. Dodajemy ubite jajko, ciepłe(nie gorące) mleko i wyrośnięty zaczyn. Ciasto najpierw mieszamy łyżką, a później zagniatamy, (gdy będzie za bardzo kleiste dodajemy mąki). Do wyrobionego ciasta dodajemy rozpuszczone masło. Odstawiamy miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-2 godziny.
Następnie przygotowujemy nadzienie. Ser wcześniej zmielony lub przetarty przez sitko, dodajemy do miski. Dodajemy jajko, cukier wanilinowy i cukrem, łyżeczkę soku z cytryny lub lemon curd i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Po wyrośnięciu ciasta, wykładamy je na stolnicę i smarujemy serem na całej powierzchni (pierwszy 2 rysunki na zdjęciu poniżej). Składamy je z jednej i drugiej strony do środka (3). Ostrym nożem ciasto kroimy na kilka czy kilkanaście części (4 rys) i skręcamy jeden raz (5) tak aby powstały nam zgrabne bułki (6). Bułki przekładamy na blachę pozostawiając odstępy nimi (bułki sporo urosną). Blachę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
Wszystkie składniki na kruszonkę wkładam do malaksera i "tnę" dość krótko tylko do uzyskania niewielkich grudek. Jajko roztrzepuje z 2 łyżkami mleka. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym, jajkiem przy użyciu pędzelka, następnie posypując kruszonką.
Bułki pieczemy przez 25-30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Gdyby za bardzo nam się spiekły można przykryć je folią aluminiową. Bułki studzimy na kratce.