Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z porzeczkami
Zaczyn: Drożdże wymieszać z łyżką cukru i 4 łyżkami mleka. Odstawić na 10 minut.
Ciasto: Pozostałe mleko podgrzać z masłem aż do rozpuszczenia tłuszczu. Ostawić do wystygnięcia. W misce wymieszać mąkę z solą, mlekiem, cukrem, żółtkami i zaczynem z drożdży. Składniki wymieszać drewnianą łyżką i chwilę wyrabiać rękami. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
Następnie wyjąć ciasto na wysypaną mąką stolnicę, wyrabiać 2-3 minuty i włożyć do wysypanej mąką miski na około godzinę (oczywiście ponownie przykryć ściereczką).
Nadzienie: Gdy ciasto rośnie można zacząć przygotowywać nadzienie. Porzeczki umyć, odcedzić na sitku i włożyć do miski. Następnie zasypać owoce kilkoma łyżkami cukru waniliowego.
Przygotowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 kawałków. Każdy lekko rozwałkować, a w środek nałożyć nadzienie i zlepić ciasto formując bułeczkę.
Tak przygotowane bułeczki położyć na blasze wyłożonej papierem, łączeniem do dołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut (aż do zarumienia).
Gotowe zostawić na kratce do wystudzenia, po czym posypać cukrem pudrem.