Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki z porzeczkami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Smak lata w domowym wydaniu. Pyszne, puchate drożdżówki po brzegi wypełnione jagodami. Palce lizać!

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

mąka pszenna 0,5 kilograma
drożdże świeże 50 gramów
masło 100 gramów
cukier 0,5 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
mleko 2% 2/3 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Nadzienie:

porzeczki czarne 0,5 kilograma
cukier waniliowy 8 łyżek

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z porzeczkami

Zaczyn: Drożdże wymieszać z łyżką cukru i 4 łyżkami mleka. Odstawić na 10 minut.

Ciasto: Pozostałe mleko podgrzać z masłem aż do rozpuszczenia tłuszczu. Ostawić do wystygnięcia. W misce wymieszać mąkę z solą, mlekiem, cukrem, żółtkami i zaczynem z drożdży. Składniki wymieszać drewnianą łyżką i chwilę wyrabiać rękami. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

Następnie wyjąć ciasto na wysypaną mąką stolnicę, wyrabiać 2-3 minuty i włożyć do wysypanej mąką miski na około godzinę (oczywiście ponownie przykryć ściereczką).

Nadzienie: Gdy ciasto rośnie można zacząć przygotowywać nadzienie. Porzeczki umyć, odcedzić na sitku i włożyć do miski. Następnie zasypać owoce kilkoma łyżkami cukru waniliowego.

Przygotowanie bułeczek:  Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 kawałków. Każdy lekko rozwałkować, a w środek nałożyć nadzienie i zlepić ciasto formując bułeczkę.

Tak przygotowane bułeczki położyć na blasze wyłożonej papierem, łączeniem do dołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut (aż do zarumienia). 

Gotowe zostawić na kratce do wystudzenia, po czym posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 13.08.2015 15:48
pyszne na II sniadanie ;)
Habibi 13.08.2015 14:34
wspaniałe bułeczki :) ja niedawno piekłam z rabarbarem i cynamonem :)
Agnieszka-87-25 13.08.2015 14:22
smaczne to
agnieszka214 13.08.2015 14:13
smaczne słodkości
Zdzisław 13.08.2015 13:14
pyszne słodkości
MałaMi89 13.08.2015 12:18
Ooo jadłabym jak misio miód :)
agaK. 13.08.2015 11:39
Świetne, pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak