Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki z mięsem (z rosołu) i pieczarkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Co zrobić z mięsem z rosołu? Upiecz pyszne drożdżowe bułeczki z mięsem i pieczarkami! Ten przepis na bułeczki, to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Pyszna domowa przekąska - złote bułeczki posypane czarnuszką.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 400 gram
mleko 200 mililitr
drożdże suche 2 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
cukier 1 1/2 łyżeczka
masło 40 gram
jajko 1 sztuka

Farsz

mięso gotowane 250 gram
marchewka ugotowana 1/2 sztuka
pietruszka gotowana 1/2 sztuka
seler 1/4 sztuka
cebula 1 sztuka
pieczarki 300 gram
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczka
olej 2 łyżka
ząbek czosnku 2 sztuka
majeranek 1/2 łyżka

Dodatkowo

jajko 1 sztuka
Czarnuszka nasiona Prymat 1 łyżka

Porada

Jeśli farsz jest zbyt suchy można dodać do niego kilka łyżek rosołu. Dla zaoszczędzenia czasu ciasto można również wyrobić w robocie lub automacie do wypieku chleba.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z mięsem (z rosołu) i pieczarkami

Farsz: Mięso wraz z marchewką, pietruszką i selerem zmielić w maszynce lub blenderze. Na oleju podsmażyć posiekaną drobno cebulę, kiedy nabierze złotego koloru dodać pokrojone w drobną kostkę pieczarki i smażyć na mocnym gazie, do odparowania płynu. Pieczarki dodać do zmielonego mięsa i warzyw. Doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i majerankiem.
Ciasto: Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól, roztrzepane jajko, ciepłe mleko oraz cukier. Wyrabiać, stopniowo dolewając masło. Kiedy składniki się połączą, a ciasto będzie elastyczne i dobrze wyrobione, należy nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 50 minut. Podrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką i chwilę wyrobić. Podzielić na 10 równych porcji. Z każdej części ciasta uformować kulkę, spłaszczyć ją i lekko rozwałkować. Na środek nałożyć po 2 łyżki nadzienia i zawijając do góry brzegi ciasta dokładnie je zlepić. Bułki układać zlepieniami do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Gotowe bułki przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut. Podrośnięte bułki posmarować za pomocą pędzelka rozkłóconym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzałka góra-dół) przez ok. 25 minut, do ładnego zarumienienia. Podawać z ketchupem na ciepło lub zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 15.07.2017 09:43
Zgadza się, z barszczykiem smakują super :)
Ola1984 15.07.2017 09:43
Częstuj się proszę :)
Ola1984 15.07.2017 09:43
Zgadza się, były pyszne :)
Aleksandra/Olcia 07.07.2017 18:34
bardzo takie lubimy do tego barszczyk i jest pyszni e
Bożena Matuszczyk 06.07.2017 18:02
Ależ smakowite bułeczki ,porywam jedną nie a może dwie.;)
adelajda 06.07.2017 17:51
Na pewno pyszne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak