Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki z farszem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 25 gram
masło 50 gram
mleko 1 szklanka
soli 0,5 łyżeczka
cukru 1 łyżeczka
mąka tortowa 3 szklanki
jajko 1
ser żółty 6 plasterków
szynka 6 plasterków
papryka 1

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z farszem

Kroki postępowania

1
Masło rozpuścic w garnku, dodac do niego mleko i podgrzac do temperwtury około 40 stopni. Drożdże rozkruszyc i dodac do nich odrobinę ciepłego mleka, mieszczac aż do rozpuszczenia drożdży. Do zaczynu dodaję mąki, aby szybciej rosły :)
Krok 1 - Drożdżowe bułeczki z farszem foto
2
Do miski dodać pozostałe mleko, sól, cukier i 2,5 szklanki mąki oraz nasz "wyrośnięty" zaczyn. Wyrabiac aż ciasto będzie głodkie i lśniące(do wyrobienia ciasta drożdżowego najlepsze są męskie ręce;).Opróczyć lekko mąką i zostawic na 0,5 godziny do wyrośnięcia. Następnie ciasto przełożyc na stolnicę i wyrobic z pozostałą mąką.
Ser żółty, szynkę i paprykę kroję w kosteczki.
Następnie wycinam kółka z ciasta i dodaję farszu, ale żeby nie było nudno do każdego dodaję co innego :)
Krok 2 - Drożdżowe bułeczki z farszem foto
3
Następnie układac na blaszkach zachowując odstęc, posmarowac rozmąconym jajkiem Pozostawic do wyrośnięcia na około 20 minut. Piec około 12-15 minut w piekarniku ustawionym na termoobieg i temperaturę 190 stopni. Są bardzo pyszne zarówno na gorąco jak i na zimno :)

Bardzo polecam :)
Krok 3 - Drożdżowe bułeczki z farszem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laura 28.09.2012 15:03
a wiesz jakie smaczne są :)
sara1 28.09.2012 09:14
apetyczne i ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak