Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki z cukrem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kefir 200 ml
cukier waniliowy 3 łyżki
masło roślinne 2 łyżki
mąka 45 dag
cukier do posypania
drożdże suche 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z cukrem

Kefir , cukier, masło podgrzać mieszając ale nie zagotować odstawić aby ostygło. Gdy kefir ostygnie połączyć ja z utartymi na puch żółtkami. Dodawać małymi porcjami mąkę połączoną z drożdżami cały czas mieszając ciasto. Zagnieść ciasto na jednolitą gładką masę i odstawić aby wyrosło. Ciasto po wyrośnięciu zagnieść ponownie podzielić na 12 równych części i uformować bułeczki, każdą z nich lekko przycisnąć do cukru. Piec przez około 25 minut w nagrzanym piekarniku aby bułeczki się zrumieniły.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata22 07.09.2013 12:36
Jakie kształtne wyszły!Bardzo apetyczne!
probofka 29.08.2013 09:22
mmmm zjeść taką do śniadanka z kakao ... ech jak za małolata u babci :)
Małgorzata9 28.08.2013 22:03
narobiłaś mi apetytu, pyszne bułeczki
KasiaK90 28.08.2013 16:31
uwielbiam takie domowe bułeczki ;)
Habibi 28.08.2013 14:26
Smaku mi narobiłaś :))) Piękne i już czuję, jak pachną :)))
iziona 28.08.2013 13:43
Nie ma to jak domowe bułeczki :)
sanielcia 28.08.2013 13:12
super bułeczki
Alex_M 28.08.2013 13:07
świetne bułeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak