Przepis i sposób przygotowania na: Epi – bagietka źdźbło pszenicy
Kroki postępowania
W dużej misce łączymy 130 g mąki, 4 g drożdży i całą ciepłą wodę, ucieramy/mieszamy wszystkie składniki aż się połączą. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po tym czasie dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy drewnianą łyżką lub w misie robota. Następnie ciasto przekładamy na posypany mąką blat i zagniatamy kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne.
Wałki ciasta przekładamy na posypany mąką arkusz papieru do pieczenia, nożyczkami kuchennymi nacinamy ciasto pod kątem 45 stopni, układając kawałki ciasta na przemian tworząc kłosy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Do żaroodpornej miseczki wlewamy dwie szklanki wody i miseczkę wstawiamy na dno piekarnika.
Szybkim ruchem przesuwamy nasze epi wraz z papierem do pieczenia na rozgrzaną blachę i pieczemy ok. 20-25 minut aż bagietki się zarumienią.
Studzimy na kratce.