Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki na ciepło

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 6 szklanek
mleko 2% 2 szklanki
drożdże świeże 10 dkg
olej 1/2 szklanki
cukier kryształ 4 łyżki
sól 1/2 płaskiej łyżeczki

Farsz

pierś z kurczaka 2 sztuki
pieczarki 15 dkg
cebula 1 sztuka
kukurydza w puszce 1 puszka (200g)
olej rzepakowy 3 łyżki
przyprawa gyros 1 płaska łyżeczka
sól 1/2 płaskiej łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 płaskiej łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 płaskiej łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 1/2 płaskiej łyżeczki
curry 1/2 płaskiej łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 1/2 płaskiej łyżeczki

Wierzch

jajko 1 sztuka
ser żółty starty 20 dkg

Porada

Bułeczki smakują najlepiej jeszcze cieplutkie, tyle co wyciągnięte z piekarnika i podane z sosem czosnkowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki na ciepło

Kroki postępowania

1
Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy do niego drożdże oraz cukier, mieszamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę (5 szklanek), dodajemy sól, rozczyn mleczno- drożdżowy oraz olej. Całość wyrabiamy łyżką i pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem, w ciepłym miejscu. 1 szklanka mąki pozostaje do podsypywania w trakcie robienia bułeczek.
Krok 1 - Drożdżowe bułeczki na ciepło foto
2
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oleju, Doprawiamy przyprawami i mieszamy. Dodajemy cebulkę drobno pokrojoną oraz pieczarki. Całość smażymy aż do wyparowania wody. Wsypujemy przepłukaną i odcedzoną kukurydzę.
Krok 2 - Drożdżowe bułeczki na ciepło foto
3
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na blacie podsypanym mąką. Dzielimy na pół, wałkujemy. Dużym kubkiem wykrawamy krążki, nakładamy farsz, przykrywamy drugim, zlepiamy tworząc szerokie krawędzie.
Krok 3 - Drożdżowe bułeczki na ciepło foto
4
Szklanką wycinamy małe bułeczki. Pozostałe ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy, aż do końca:)
Krok 4 - Drożdżowe bułeczki na ciepło foto
5
Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy serem. Pozostawiamy ok 30 minut do ponownego wyrośnięcia i pieczemy ok 15 minut w temp. 180st C.
Krok 5 - Drożdżowe bułeczki na ciepło foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 09.01.2015 08:53
świetne bułki
jakubj
jakubj 08.01.2015 15:41
Połączenie wydaje się idealne :)
Jadwiga/Jaga85 08.01.2015 00:40
Pysznie tutaj!
Iwusia 07.01.2015 23:23
fajne bułeczki
RenataZ-et 07.01.2015 21:46
pyszne bułeczki
engie23 07.01.2015 21:29
pyszności :)
Wiktoria29 07.01.2015 21:04
kolejne świetne bułki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak