DROŻDŻOWE BUŁECZKI BABCI KRYSI !

DROŻDŻOWE BUŁECZKI BABCI KRYSI !

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    1/2 kg
  • drożdże

    5 dag
  • żółtka

    5 szt
  • cukier puder

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • margaryna

    10 dag
  • mleko

    1,5 szkl
  • konfitura

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem na konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z cukrem pudem i cukrem waniliowym i wystypujemy na stolnię. Robimy na środku dołek i wlewamy tak rozczyn oraz rozmącone żółka. Wyrabiamy ciasto dodając mleko. Pod koniec dodajemy roztopioną margarynę i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę i rozwałkowujemy placek. Nastpnie robimy szklanką kółka. Na środku każdego nakładamy konfiturę, a brzego ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 170 stopniach około 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kasiek

16.03.2013 21:38
takich bułeczek bym sama zjadła

Bernadeta

22.01.2013 13:27
moja mama czasem robi podobne

Krystyna32

11.01.2013 14:39
pycha

MAR3STA

07.01.2013 16:11
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat