Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa rozeta

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jogurt naturalny 1/4 szklanki
jajko
mąka 1 1/2 szklanki
cukier 2 łyżki
masło 90 gram
sól 1 szczypta
drożdże suche 5 gram
sok z cytryny
mąka 100 gram
cukier waniliowy 50 gram
dżem truskawkowy 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa rozeta

Kroki postępowania

1
1 1/2 szklanki mąki przesiej,dodaj drożdże i wymieszaj. Dodaj jajko,jogurt naturalny,cukier,sól,sok z cytryny i 30 gram rozpuszczonego masła. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 1 1/2 godziny.
Krok 1 - Drożdżowa rozeta foto
2
Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieć i rozwałkuj na ok. 4-5 mm i posmaruj dżemem.
Krok 2 - Drożdżowa rozeta foto
3
Ciasto zwiń w roladę a następnie pokrój w plastry. Kawałki ciasta ułóż w nasmarowanej masłem i posypaną mąką formie. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
Krok 3 - Drożdżowa rozeta foto
4
Pozostałe masło rozpuść i ostudź. Dodaj 100 g mąki i cukier waniliowy. Zagnieć kruszonką i posyp nią ciasto.
Ciasto piecz w 180 C przez ok. 30 minut.
Krok 4 - Drożdżowa rozeta foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa Wojtaszko 23.11.2015 21:34
dziękuje :)
agaK. 23.11.2015 12:14
Mniam, po prostu pycha:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak