Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa babka z makiem i orzechami
Kroki postępowania
Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
Między czasie przygotowujemy nadzienie orzechowe oraz makowe
MAKOWE NADZIENIE:Wszystkie składniki (poza olejkiem) umieszczamy w misce. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy olejek migdałowy do smaku.
Formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Wypełnioną formę odstawiamy na około 15-20 minut by ciasto podrosło. Następnie całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180°C). Babkę pieczemy godzinę.
Gotową wyjmujemy z formy i studzimy.
DEKORACJA:Czekoladę łamiemy i wraz z masłem umieszczamy w garnuszku. Całość podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników.
Gotową czekoladą polewamy babkę. Z owoców wykonujemy kolorowe kwiatuszki. Babkę odstawiamy, by polewa zastygła. Gotowe.