Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowa babka z makiem i orzechami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO foremka z kominkiem, śr 22 cm

mąka 0,5 kg
mleko 3/4 szklanki
masło 12 dag
drożdże 4 dag
cukier 0,5 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
sól szczypta
skórka z cytryny

ORZECHOWA MASA

orzechy włoskie 200 gram
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
cynamon Prymat szczypta
cukier trzcinowy 2 łyżki
mleko 3 łyżki
proszek do pieczenia szczypta

MASA MAKOWA

mak 200 gram mielony
cukier 1 łyżka
jajko 1 sztuka
cynamon Prymat szczypta
mleko 3 łyżki gorącego
proszek do pieczenia szczypta
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
olejek migdałowy na zapach

DEKORACJA

biała czekolada 3/4 tabliczki
masło łyżka
owoce kandyzowane do dekoracji

Porada

Nie ukrywam, że babka jest dość pracochłonna, zwłaszcza napełnianie ciasta farszem i sklejanie.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa babka z makiem i orzechami

Kroki postępowania

1
Drożdże rozprowadzamy w połowie mleka (letniego). Dodajemy do nich łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskać konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Między czasie topimy masło i studzimy. Do gotowego rozczynu dodajemy pozostały cukier, jajko, żółtka, pozostałe letnie mleko, sól oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło oraz skórkę cytrynową. Gdy ciasto odchodzi od ręki jest gotowe.
Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Powinno podwoić swoją objętość.
Między czasie przygotowujemy nadzienie orzechowe oraz makowe
Krok 1 - Drożdżowa babka z makiem i orzechami foto
2
ORZECHOWE NADZIENIE:Orzechy mielimy. Następnie dodajemy do nich pozostałe składniki i dokładnie miksujemy.
MAKOWE NADZIENIE:Wszystkie składniki (poza olejkiem) umieszczamy w misce. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy olejek migdałowy do smaku.
Formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Krok 2 - Drożdżowa babka z makiem i orzechami foto
3
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Dzielimy je na około 22 części. Każdą części delikatnie wałkujemy, by powstały nam prostokątne placuszki.
Krok 3 - Drożdżowa babka z makiem i orzechami foto
4
Na połowę placuszków wykładamy nadzienie orzechowe, a na połowę makowe. Placuszki składamy i sklejamy boki.
Krok 4 - Drożdżowa babka z makiem i orzechami foto
5
Tak przygotowane układamy naprzemiennie w przygotowanej formie na babkę. Część placuszków układamy na wierzchu.
Wypełnioną formę odstawiamy na około 15-20 minut by ciasto podrosło. Następnie całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180°C). Babkę pieczemy godzinę.
Gotową wyjmujemy z formy i studzimy.
DEKORACJA:Czekoladę łamiemy i wraz z masłem umieszczamy w garnuszku. Całość podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia składników.
Gotową czekoladą polewamy babkę. Z owoców wykonujemy kolorowe kwiatuszki. Babkę odstawiamy, by polewa zastygła. Gotowe.

Krok 5 - Drożdżowa babka z makiem i orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata Pin 10.12.2015 16:42
Śliczna babka.
Mniam 10.12.2015 09:33
Super babeczka :)
marenka 10.12.2015 09:11
wygląda cudnie ;-)
Pani Domu 10.12.2015 08:31
piękna baba
Ada-Gaba 09.12.2015 23:16
Wspaniale wygląda
misia53 09.12.2015 22:53
Jest bardzo atrakcyjna , przyciąga wzrok
IKrakowianka 09.12.2015 22:34
wygląda pięknie :)
patryska76 09.12.2015 21:42
twoje wypieki jak zwykle zachwycają!
gusia1000 09.12.2015 20:58
Pod mój smak.
w mojej kuchni 09.12.2015 20:23
pyszna ta babka
Iwusia 09.12.2015 19:41
wspaniała babeczka
Wiesława1 09.12.2015 17:23
Super babeczka
agnieszka214 09.12.2015 16:48
Wspaniale wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak