Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobne ogórki na ostro

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ogórki gruntowe 2,5 kg
sól 3 łyżki
papryka chili 2 łyżeczki
ząbki czosnku 2 szt

zalewa

ocet 10 % 1,5 szklanki
cukier kryształ 0,5 kg
olej 7 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Drobne ogórki na ostro

Kroki postępowania

1
2,5 kg ogórków pokroić (1 ogórek na 4 części: na pół i każdą połówkę jeszcze raz na pół)
Krok 1 - Drobne ogórki na ostro foto
2
Pokrojone ogórki zasypać 3 łyżkami soli i odstawić na 3h.
Krok 2 - Drobne ogórki na ostro foto
3
Odlać powstałą wodę i dodać 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) i 2 łyżeczki płaskie chili, wymieszać.
Krok 3 - Drobne ogórki na ostro foto
4
Sporządzić zalewę: składniki zalewy zagotować. Gorącą zalewą zalać ogórki i odstawić na 14h. Po upływie 14h, ogórki z zalewą przełożyć do słoików. Zapasteryzować.
Krok 4 - Drobne ogórki na ostro foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kloruś 02.11.2016 22:58
smakowita propozycja!
Jagódka77 02.11.2016 19:30
na pewno pysznie smakują
Mniam 02.11.2016 10:24
Lubię takie ogórki na ostro :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak