Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Papryka konserwowa w zalewie octowej

4.8
(172)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Papryka konserwowa to jeden z popularniejszych dodatków do obiadów czy sałatek. Ten przepis jest na paprykę konserwową w zalewie octowej z czosnkiem.

Składniki:

papryka
3 kilogramy
czosnek
kilka ząbków
Liść laurowy suszony Prymat
kilka sztuk
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
2-3 łyżeczki
Sklep Prymat
woda
5 szklanek
cukier kryształ
1 szklanka
Sól kamienna do przetworów niejodowana
2 łyżki
Sklep Prymat
ocet 10 %
1 szklanka
olej
5-6 łyżek
Ziele angielskie całe Prymat
kilka sztuk
Sklep Prymat
Gorczyca biała cała Prymat
3-4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka konserwowa w zalewie octowej

Jak pasteryzować przetwory? Polecamy tekst, w którym poznasz 3 sposoby na pasteryzację przetworów. Papryka konserwowa z dodatkiem czosnku i przypraw to smaczny i uniwersalny dodatek do tradycyjnych obiadów jak i sałatek. 

Kroki postępowania

1
Paprykę umyć, oczyścić z nasion, zasolić solą i pozostawić na 2-3 godziny.
Krok 1 - Papryka konserwowa w zalewie octowej foto
2
Do każdego słoika (0,5 l) włożyć: ząbek czosnku, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, 3-4 ziarenka pieprzu i 1/3 łyżeczki gorczycy.
Krok 2 - Papryka konserwowa w zalewie octowej foto
3
Po 2-3 godzinach odcisnąć paprykę z soku i ułożyć w przygotowanych słoikach.
Krok 3 - Papryka konserwowa w zalewie octowej foto
4
Do garnka wlać i zagotować: 5 szklanek wody, szklankę cukru, 1-1,5 łyżki soli, 1 szklankę octu (pod koniec gotowania).
Krok 4 - Papryka konserwowa w zalewie octowej foto
5
Gorącą zalewą zalać ułożoną w wekach paprykę, dodać do każdego słoika łyżkę oleju i zakręcić.
Krok 5 - Papryka konserwowa w zalewie octowej foto
6
Pasteryzować ok. 10 min.
Krok 6 - Papryka konserwowa w zalewie octowej foto

Więcej przepisów na przetwory z papryki, pomidorów, ogórków i innych warzyw i owoców znajdziesz w zbiorze pod nazwą PRZEPISY NA PRZETWORY.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna 4 tygodnie temu
No dobrze a szklanka w przepisie ma jaką pojemność bo są różne ???
Doradca Smaku 4 tygodnie temu
Standardowa 250 ml.
Horuss 31.08.2024 23:11
Tylko cztery gwiazdki bo nie ma podanych informacji lie słoików z tego wszystkiego wychodzi, podano tylko że w granicy 0.5l a dalej !!! Przecież ta istotna informacja dać może nam znać czy na naszą ilość słoików mamy dać według przepisu podwójną porcję zalewy czy 1.5 porcji. Jeśli wyjdzie trochę za dużo to pal to licho, jeśli wyjdzie wiele za dużo zalewy szkoda marnować a jeśli będzie za mało to jest później niepotrzebna strata czyjegoś czasu na dorabianie zalewy specjalnie na jeden czy półtora słoika. Trochę trzeba więcej przemyśleń dwa kroki do przodu żeby nie robić strat i niepotrzebnej dorobki zalewy.
Jdka 03.09.2022 21:27
Dziś zrobiłam 25słoików.Kiedy będzie gotowa do jedzenia?ile musi odstać?
Doradca Smaku 05.09.2022 10:23
Dzień Dobry! Po tygodniu od przygotowania będzie można już jeść paprykę, ale polecam poczekać kolejny tydzień (czyli łącznie 2 tygodnie od przygotowania) by była smaczniejsza. Pozdrawiam, Doradca Smaku
MAR3STA 09.11.2015 18:01
lubię taką paprykę zwłaszcza do sałatek
Jagódka77 08.09.2015 20:00
bardzo lubię tak przygotowaną paprykę
mariuszek8 18.06.2015 12:13
Nic jej nie przebije!
paula191919 12.06.2015 10:13
Uwielbiam ją do wszystkiego!
Motorek 23.12.2014 06:53
pyszna do kanapek
Kejti 23.08.2014 21:18
Mniam,pyszna domowa :-)
gibli 22.08.2014 09:13
lubię taka)
romanrafal
romanrafal 12.08.2014 18:20
bardzo lubię papryczkę konserwową
pestka 01.08.2014 11:37
lubię taka paprykę
Wacław 06.07.2014 10:00
lubie papryke pod każda postacią
Motorek 29.06.2014 07:47
pyszna na zimę
Beata23 27.06.2014 09:34
robię podobną - pycha
Ola1young 30.04.2014 14:16
pyszne zapasy domowe
mysza75 19.01.2014 18:56
uwielbiam robisz taką jak ja :-) pyszności
Ola1young 18.01.2014 14:24
lubimy taka paprykę do kanapek
mirosława4 10.01.2014 16:36
bardzo dobra na zimę jak znalazł :)
Łukasz15 04.01.2014 15:34
Bardzo lubię
Angelika10 28.12.2013 15:32
bardzo dobra
Janina 10.11.2013 16:44
Dobre te domowe przetwory;)
Rybciia 06.11.2013 09:06
uwielbiam :-)
kuklik 30.10.2013 22:44
wspaniałe skarby słoiczkowe
barbara11561 14.10.2013 11:04
pyszna,moje smaki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak