Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka konserwowa w zalewie octowej

5.0
(139)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Papryka konserwowa to jeden z popularniejszych dodatków do obiadów czy sałatek. Ten przepis jest na paprykę konserwową w zalewie octowej z czosnkiem.

Składniki:

papryka 3 kilogramy
czosnek kilka ząbków
Liść laurowy suszony Prymat kilka sztuk
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 2-3 łyżeczki
woda 5 szklanek
cukier kryształ 1 szklanka
Sól kamienna do przetworów niejodowana 2 łyżki
ocet 10 % 1 szklanka
olej 5-6 łyżek
Ziele angielskie całe Prymat kilka sztuk
Gorczyca biała cała Prymat 3-4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka konserwowa w zalewie octowej

Jak pasteryzować przetwory? Polecamy tekst, w którym poznasz 3 sposoby na pasteryzację przetworów. Papryka konserwowa z dodatkiem czosnku i przypraw to smaczny i uniwersalny dodatek do tradycyjnych obiadów jak i sałatek. 

Kroki postępowania

1
Paprykę umyć, oczyścić z nasion, zasolić solą i pozostawić na 2-3 godziny.
Krok 1 - Papryka konserwowa w zalewie octowej foto
2
Do każdego słoika (0,5 l) włożyć: ząbek czosnku, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, 3-4 ziarenka pieprzu i 1/3 łyżeczki gorczycy.
Krok 2 - Papryka konserwowa w zalewie octowej foto
3
Po 2-3 godzinach odcisnąć paprykę z soku i ułożyć w przygotowanych słoikach.
Krok 3 - Papryka konserwowa w zalewie octowej foto
4
Do garnka wlać i zagotować: 5 szklanek wody, szklankę cukru, 1-1,5 łyżki soli, 1 szklankę octu (pod koniec gotowania).
Krok 4 - Papryka konserwowa w zalewie octowej foto
5
Gorącą zalewą zalać ułożoną w wekach paprykę, dodać do każdego słoika łyżkę oleju i zakręcić.
Krok 5 - Papryka konserwowa w zalewie octowej foto
6
Pasteryzować ok. 10 min.
Krok 6 - Papryka konserwowa w zalewie octowej foto

Więcej przepisów na przetwory z papryki, pomidorów, ogórków i innych warzyw i owoców znajdziesz w zbiorze pod nazwą PRZEPISY NA PRZETWORY.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jdka 03.09.2022 21:27
Dziś zrobiłam 25słoików.Kiedy będzie gotowa do jedzenia?ile musi odstać?
Doradca Smaku 05.09.2022 10:23
Dzień Dobry! Po tygodniu od przygotowania będzie można już jeść paprykę, ale polecam poczekać kolejny tydzień (czyli łącznie 2 tygodnie od przygotowania) by była smaczniejsza. Pozdrawiam, Doradca Smaku
MAR3STA 09.11.2015 18:01
lubię taką paprykę zwłaszcza do sałatek
Jagódka77 08.09.2015 20:00
bardzo lubię tak przygotowaną paprykę
mariuszek8 18.06.2015 12:13
Nic jej nie przebije!
paula191919 12.06.2015 10:13
Uwielbiam ją do wszystkiego!
Motorek 23.12.2014 06:53
pyszna do kanapek
Kejti 23.08.2014 21:18
Mniam,pyszna domowa :-)
gibli 22.08.2014 09:13
lubię taka)
romanrafal
romanrafal 12.08.2014 18:20
bardzo lubię papryczkę konserwową
pestka 01.08.2014 11:37
lubię taka paprykę
Wacław 06.07.2014 10:00
lubie papryke pod każda postacią
Motorek 29.06.2014 07:47
pyszna na zimę
Beata23 27.06.2014 09:34
robię podobną - pycha
Ola1young 30.04.2014 14:16
pyszne zapasy domowe
mysza75 19.01.2014 18:56
uwielbiam robisz taką jak ja :-) pyszności
Ola1young 18.01.2014 14:24
lubimy taka paprykę do kanapek
mirosława4 10.01.2014 16:36
bardzo dobra na zimę jak znalazł :)
Łukasz15 04.01.2014 15:34
Bardzo lubię
Angelika10 28.12.2013 15:32
bardzo dobra
Janina 10.11.2013 16:44
Dobre te domowe przetwory;)
Rybciia 06.11.2013 09:06
uwielbiam :-)
kuklik 30.10.2013 22:44
wspaniałe skarby słoiczkowe
barbara11561 14.10.2013 11:04
pyszna,moje smaki
Wafelek2601 12.10.2013 20:58
Bardzo lubię taką paprykę
smakoszek 10.10.2013 21:28
też lubię takie zapasy:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak