Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowe warkocze z pieczarkami i jabłkiem

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 2 opakowania
filet z kurczaka 80 dkg
pieczarki 50 dkg
cebula 2 szt.
jabłka 2
jaja 2
sól
masło 1 łyżka
ser gouda 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowe warkocze z pieczarkami i jabłkiem

Kroki postępowania

1
Oczyszczone filety z piersi kurczaka pokroić na ok. 10 cm paski (mniej więcej wielkości polędwiczek).
Krok 1 - Drobiowe warkocze z pieczarkami i jabłkiem foto
2
Pieczarki i cebulę posiekać w plasterki, następnie podsmażyć na maśle.
Krok 2 - Drobiowe warkocze z pieczarkami i jabłkiem foto
3
Umyte, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka pokroić na plasterki.
Krok 3 - Drobiowe warkocze z pieczarkami i jabłkiem foto
4
Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na 8 części i ponacinać dłuższe brzegi.
Krok 4 - Drobiowe warkocze z pieczarkami i jabłkiem foto
5
Na każdym kawałku ciasta ułożyć kurczaka, następnie pieczarki z cebulą. Posypać solą, pieprzem i oregano. Ułożyć plasterki jabłka.
Krok 5 - Drobiowe warkocze z pieczarkami i jabłkiem foto
6
Na wierzch każdej porcji położyć plaster sera żółtego.
Krok 6 - Drobiowe warkocze z pieczarkami i jabłkiem foto
7
Ponacinane paski ciasta zawijać na przemian z lewej i prawej strony, delikatnie kierując je w dół. Każdą porcję ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie posmarować roztrzepanymi jajkami.
Krok 7 - Drobiowe warkocze z pieczarkami i jabłkiem foto
8
Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Podawać z pomidorami i papryką skropionymi ulubionym sosem sałatkowym.
Smacznego!
Krok 8 - Drobiowe warkocze z pieczarkami i jabłkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anulka69 17.06.2017 08:46
super pomysł i super obiad, pycha
Milka100 01.01.2014 20:15
pyszności drobiowe
Aannkaa82 02.07.2013 18:08
Bardzo interesujące.
jozefinach 03.03.2013 10:51
Danie prezentuje się bardzo smakowicie.
[email protected] 24.02.2013 14:08
smaczne
Łucja 14.02.2013 11:27
świetny pomysł :) chętnie wykorzystam przepis !!
aniapetr 11.02.2013 10:16
pychota, musisz mnie zaprosić jak będziesz nastepnym razem robiła ;-)
Zuzelka 02.02.2013 17:30
super! :) smaczne aż ślinka cieknie :)
fotoviderek 31.01.2013 07:24
Pyszne danie. Coś wspaniałego :)
Izabela/bella81 27.01.2013 08:12
świetne
Anna169Hosz 24.01.2013 11:19
Bardzo apetyczne, chyba się skuszę na wypróbowanie tego przepisu.
Motorek 19.01.2013 00:12
rewelacyjne
Natalia/tubisiek 17.01.2013 20:36
bardzo fajne :)
pajbek 14.01.2013 04:42
To jest mięso, które lubię :-) Tak przyrządzone to sam smak :-)
traktorek 11.01.2013 12:24
wspaniałe
ewaa 09.01.2013 21:07
pychota!:)
Ada-Gaba 03.01.2013 07:56
prezentują się rewelacyjnie
MAR3STA 01.01.2013 16:11
znakomity przepis, na pewno wypróbuję
Ewelina38 30.12.2012 21:04
świetny pomysł, koniecznie muszę wypróbować
adelajda 23.12.2012 18:06
na pewno smakowite !
olkaaa 23.12.2012 11:38
bardzo fajne
adam1f 22.12.2012 00:57
dobre
Pietruszka 20.12.2012 15:29
fajne
Anitapaj 18.12.2012 22:07
wygląda bardzo fajnie i na pewno też tak smakuje;)
Milena87 16.12.2012 20:43
Wyglądają pysznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak