Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowe chrusty z cukinią

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Filet z piersi kurczaka bez kości 500 g
cukinia 2
cebula
ząbek czosnku
śmietana 30% 1 łyżka
bulion drobiowy 1 szklanka
sól
pieprz
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowe chrusty z cukinią

Kroki postępowania

1
Piersi kurczaka umyć, osuszyć. Pokroić wzdłuż na paski mniej więcej 2- 2,5 cm szerokości i 1,5 cm grubości. Następnie naciąć je pośrodku.
Krok 1 - Drobiowe chrusty z cukinią foto
2
Cukinie również pociąć wzdłuż obieraczką do warzyw na cienkie plastry, które też naciąć na środku. Cukinie ułożyć na mięsie i razem jeden z końców przełożyć przez otwór na środku, tak jak robi się faworki.
Krok 2 - Drobiowe chrusty z cukinią foto
3
marynata:
2 łyżki oliwy
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki papryki, imbiru
pieprz

Przygotować marynatę. Wszystkie jej składniki wymieszać razem i przygotowane wcześniej chrusty z mięsa i cukinii posmarować z obu stron marynatą. Odstawić do lodówki na godzinę.
Krok 3 - Drobiowe chrusty z cukinią foto
4
Cebulę, czosnek i pozostałą cukinię obrać i pokroić. W rondelku rozpuścić łyżkę masła, włożyć cebulę, czosnek i cukinię, podsmażyć i zalać bulionem. Podgotować do miękkości, następnie za pomocą blendera zmiksować na jednolity sos. Ponownie podgrzać i dołożyć śmietanę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Krok 4 - Drobiowe chrusty z cukinią foto
5
Wyjąć mięso z lodówki i smażyć na patelni na złoty kolor z obu stron.
Na talerz polać sos a na nim ułożyć usmażone chrusty.
Krok 5 - Drobiowe chrusty z cukinią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda24 12.01.2014 23:58
pomysłowe - muszę przyznać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak