Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowa zupa gulaszowa

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
W każdej wersji wychodzi pyszna. Pokusiliśmy się na kurczaka i boczniaki jako główne składniki zupy.

Składniki:

udka kurczaka 500 gramów
marchewki 2 sztuki
seler korzeniowy 1 sztuka
pietruszka 2 sztuki
ziemniak 4 sztuki
olej 4 łyżki
boczniaki 150 gramów
ząbki czosnku 4 sztuki
rosół drobiowy 1.5 litra
passata pomidorowa 500 mililitrów
fasolka konserwowa 1 puszka
papryka czerwona 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe XXL 2 sztuki
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 0.5 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
masło 82% 2 łyżki
mąka 2 łyżki

Porada

W przepisie użyliśmy trybowanych udek kurczaka bez skóry oraz czerwoną fasolkę.

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowa zupa gulaszowa

Mięso kroimy w kostkę, podobnie ziemniaki oraz seler.
Czosnek, marchew i pietruszkę kroimy w talarki, grzyby i paprykę w paski.
Fasolę osączamy z zalewy.
Wszystkie składniki (z wyjątkiem fasoli i papryki) smażymy na rozgrzanym oleju, zalewamy rosołem. Dodajemy przyprawy i gotujemy 15 minut.
Wlewamy przecier pomidorowy, wrzucamy pozostałe składniki. Gotujemy do miękkości papryki.
Na rozgrzanym maśle podsmażamy mąkę, wlewamy chochlę zupy, mieszamy, wlewamy do zupy, dokładnie łączymy i zagotowujemy.
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak