Drobiowa przekąska

Drobiowa przekąska

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Jak tylko jakaś imprezka się szykuje, to nie może zabraknąć na niej smacznej przekąski z drobiu, którą przygotowuję za każdym razem z innymi dodatkami. Przekąska bardzo szybko znika z talerza.

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka podwójny

    1 sztuka
  • jajka

    3 sztuki
  • sól morska - MŁYNEK Prymat

    2 szczypty
  • czarny pieprz mielony Prymat

    2 szczypty
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    1 łyżeczka
  • czosnek niedźwiedzi 

    2 łyżeczka
  • ząbki czosnku

    2 ząbki
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżeczka
  • majonez

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    4 łyżki

Dodatkowo:

  • olej rzepakowy do smażenia

    250 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filet z kurczaka po umyciu i osuszeniu pokroić w kostkę.
Posypać przyprawami, dodać mąkę, majonez, jajka, rozgniecione drobno posiekane ząbki czosnku.

Całość dobrze wymieszać do połączenia wszystkich składników.

Masę nakryć ściereczką, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.

Po tym czasie kłaść łyżką porcje masy na rozgrzany olej i smażyć na złoty kolor.

Podawać jako pyszną przekąskę na przyjęcia okolicznościowe.

Bożena Matuszczyk
Do gotowej masy można dodać oczyszczone z gniazd nasiennych pokrojone w drobną kostkę papryki, można zetrzeć na tarce oczyszczone pieczarki, jak również dodać pokrojoną natkę pietruszki, szczypiorku czy koperku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

5 tygodni temu
Dobre.

Bożena Matuszczyk

04.12.2018 10:44
U mnie ta przekąska znika w mgnieniu oka.;)

bietka

03.12.2018 13:49
Pyszna przekąska, ja też często takie robię :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat