Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doughnuts, czyli amerykańskie pączki z dziurką

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

drożdże 100 g
mleko 3,2% 2,5 szklanki
cukier kryształ 6 łyżek
masło 100 g
żółtko jajek 4 sztuki
spirytus 1 kieliszek
mąka pszenna 1,5 kg
olej rzepakowy 3 litry

Polewa

masło lub margaryna 1/2 kostki
cukier 1 szklanka
kakao 1 łyżka
mleko 3,2% 4 łyzki

Lukier

sok z cytryny 1 sztuka
cukier puder 1 szklanka

Dodatkowo

kolorowa posypka 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Doughnuts, czyli amerykańskie pączki z dziurką

Kroki postępowania

1
Drożdże rozprowadzam w ciepłym mleku, dodaję 2 łyżki cukru. Wszystko wymieszam, zasypuję mąką po wierzchu, narywam ściereczką i odstawiam do momentu, aż zaczyn urośnie.
W tym czasie masło rozpuszczam i odstawiam do wystygnięcia. Żółtka oddzielam od białek i rozcieram widelcem, a białka odstawiam do lodówki.
Do wyrośniętego zaczynu dodaję resztę cukru, rozpuszczone masło, żółtka, spirytus oraz kilogram mąki i mieszam. Jeśli ciasto jest zbyt płynne dosypuję po trochu mąkę, aż otrzymam idealną konsystencję.U mnie poszło 1 i 1/2 kilograma mąki.
Krok 1 - Doughnuts, czyli amerykańskie pączki z dziurką foto
2
Najpierw ciasto wyrabiam mikserem do czasu połączenia się wszystkich składników, następnie przekładam na blat i wyrabiam przez około 15 min, aż ciasto będzie gładkie i lśniące i nie będzie kleiło się do rąk. Przekładam z powrotem do naczynia, nakrywam ponownie ściereczką i odstawiam co najmniej na godzinę.
Krok 2 - Doughnuts, czyli amerykańskie pączki z dziurką foto
3
Gdy podwoi swoją objętość, przekładam a blat, odgazowuję uderzając otwartą dłonią i dzielą na dwie lub trzy części. Rozwałkowuję na grubość 0,5 cm i za pomocą szklanki wycinam kółka, w środku kółek zaś wycinam kieliszkiem otwory.
Krok 3 - Doughnuts, czyli amerykańskie pączki z dziurką foto
4
I tak do wyczerpania ciasta. Doughnuts nakrywam ściereczką i zostawiam na 30 min. do wyrośnięcia.
Krok 4 - Doughnuts, czyli amerykańskie pączki z dziurką foto
5
Olej rozgrzewam do 180°C( jeśli nie mamy termometru, należny na gorący olej wrzucić kawałek ciasta, jeśli wypłynie a dookoła zaczną tworzyć się pęcherzyki, to znaczy, że temperatura jest idealna) i wkładam pączki smażąc po 2 minuty z każdej strony.
Krok 5 - Doughnuts, czyli amerykańskie pączki z dziurką foto
6
Usmażone wyjmuję, układam na ręcznikach papierowych by osączyć nadmiar tłuszczu i lekko studzę.
Krok 6 - Doughnuts, czyli amerykańskie pączki z dziurką foto
7
Wszystkie składniki polewy czekoladowej wkładam do garnuszka i podgrzewam do rozpuszczenia się cukru i połączenia składników.
Krok 7 - Doughnuts, czyli amerykańskie pączki z dziurką foto
8
Składniki polewy cytrynowej ucieram na gładko.
Część pączków zanurzam w polewie czekoladowej, a część w cytrynowej. Wszystkie doughnuts dodatkowo dekoruję posypką cukrową i odstawiam by polewa lekko stężała.
Krok 8 - Doughnuts, czyli amerykańskie pączki z dziurką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 15.02.2015 10:44
mniam mniam pycha
Futka 15.02.2015 09:28
Prezentują się niezwykle apetycznie! Idealny, smaczny i kolorowy deserek :)
Maridka19 15.02.2015 08:08
Pyszniutkie :)
Konczi 15.02.2015 07:59
świetnie się zapowiada :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak