Dorsz zapiekany z warzywami i tahini

Dorsz zapiekany z warzywami i tahini

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • olej

    100 ml
  • tahini

    180 ml
  • sok cytrynowy

    2 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • por

    1 szt
  • marchew

    2 szt
  • woda

    200 ml
  • sól

    1 łyżeczka
  • filet z dorsza

    500 g
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Rybę oczyszczamy , większe kawałki kroimy na pół.

Nacieramy odrobiną soli i pieprzu i smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju.

Delikatnie odsączoną z tłuszczu przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pora.

Dodajemy startą na wiórki marchew i mieszając smażymy do momentu lekkiego zezłocenia.

Tahini rozrabiamy z wodą i sokiem cytrynowym.

Solimy , pieprzymy , a następne zalewamy patelnię z warzywami.

Gotujemy ok. 2 minutki do momentu zgęstnienia.

Przygotowanym sosem zalewamy rybę.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jasiek

29.06.2013 01:20
ale fajna rybka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat