Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz zapiekany z warzywami i tahini

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

olej 100 ml
tahini 180 ml
sok cytrynowy 2 łyżki
cebula 1 szt
por 1 szt
marchew 2 szt
woda 200 ml
sól 1 łyżeczka
filet z dorsza 500 g
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz zapiekany z warzywami i tahini

Rybę oczyszczamy , większe kawałki kroimy na pół.

Nacieramy odrobiną soli i pieprzu i smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju.

Delikatnie odsączoną z tłuszczu przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pora.

Dodajemy startą na wiórki marchew i mieszając smażymy do momentu lekkiego zezłocenia.

Tahini rozrabiamy z wodą i sokiem cytrynowym.

Solimy , pieprzymy , a następne zalewamy patelnię z warzywami.

Gotujemy ok. 2 minutki do momentu zgęstnienia.

Przygotowanym sosem zalewamy rybę.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 29.06.2013 01:20
ale fajna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak