Dorsz zapiekany w sosie grzybowo serowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Dorsz w aromatycznym sosie grzybowym jest pyszny. Sos grzybowy idealnie pasuje do ryb. Zapach jaki unosi się w kuchni już mówi sam za siebie.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki

  • filet z dorsza

    3 kawałki
  • grzyby leśne

    70 dag
  • ser salami

    100 gramów
  • sos grzybowy

    1 opakowanie
  • sól

    1 sztuka
  • pieprz

    1 sztuka
  • Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat

    1 szczypta
  • natka pietruszki

    4 gałązek
  • pomidory suszone

    4 sztuk
  • chleb

    1 kromka
  • olej rzepakowy

    5 łyżek
  • cebulka

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dorsza solę, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę do lodówki. Grzyby myję, osuszam i kroję. Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję grzyby i dalej smażę, nie doprawiam bo sos już jest doprawiony. Odkładam łyżkę grzybów. Do miski wlewam 300 ml wody ziemnej, rozrabiam sos grzybowy. Wlewam do grzybów i gotuję aż zgęstnieje. Ser ścieram na tarce, jedną łyżkę zostawiam do posypania ryby. Pozostały ser dodaję do sosu i mieszam. Sos przekładam do naczynia do zapiekania, układam kawałki dorsza i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni na 15 minut. W tym czasie kroję pomidory suszone, dodaję łyżkę grzybów, natkę pietruszki, doprawiam solą, pieprzem. Po wyjęciu ryby, układam na każdym kawałku farsz z pomidorami, posypuję odłożonym serem. Chleb kroję w kostkę, przesmażam na patelni na oleju. Grzanki dodaję do ryby.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat