Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz z sosem sojowym, cynamonem i cytryną - z piekarnika
Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z cytryny wyciąć po kilka plasterków na każdy kawałek. Na arkuszu alu-folii ułożyć filet, posypać solą ziołową i pieprzem, polać sosem sojowym i sokiem wyciśniętym z pozostałej cytryny, poukładać przygotowane plasterki oraz paski dyni. Na koniec oprószyć cynamonem.
Całość zawinąć w szczelny pakiecik dokładnie zaciskając brzegi, aby nic nie wyciekło podczas pieczenia.
Obie porcje ułożyć na blaszce lub w płytkim naczyniu żaroodpornym i wstawić do gorącego piekarnika na 20-25 minut.
Przed podaniem osączyć z wywaru, który powstał w czasie pieczenia, zdjąć plasterki cytryny i skropić świeżą oliwą lub ułożyć wiórki zimnego masła.