Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz z pastą miso, DS XVIII odc. 29
Dorsz z pastą miso z kapustą pekińską:
Polędwicę z dorsza dokładnie smarujemy pastą miso i zawijamy folią spożywczą. Odstawiamy na 10 min do zamarynowania. Następnie rozgrzewamy patelnię i smażymy rybę z obu stron.
Szalotkę kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło klarowane i smażymy szalotkę. Dodajemy sól morską jodowaną drobnoziarnista Prymat. Po chwili zmniejszamy płomień i zalewamy szalotki octem balsamicznym, winem i miodem. Całość doprawiamy estragonem Prymat.
Kapustę kroimy w paseczki. W rondelku na rozgrzanym oleju podsmażamy kapustę z odrobiną chili. Następnie dodajemy sos sojowy, miód i ocet. Po chwili wlewamy sok pomarańczowy i podduszamy, aż kapusta zmięknie. Doprawiamy pieprzem cytrynowym Prymat.
Gotowe danie dekorujemy sezamem oraz szczypiorkiem.