Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz z pastą miso, DS XVIII odc. 29

5.0
(26)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na dorsza marynowanego w paście miso i podanego z podsmażaną kapustą pekińską. 

Składniki:

polędwica z dorsza 300-400 gramów
pasta miso jasna 3 łyżki
szalotka 4 sztuki
sos sojowy 2 łyżki
papryczka chili 1 sztuka
masło klarowane 2 łyżki
wino białe 1/2 szklanki
sok pomarańczowy 1/2 szklanki
kapusta pekińska 1/2 sztuki
miód 1 łyżka
ocet jabłkowy 1 łyżka
sezam 2 łyżki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Estragon suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz z pastą miso, DS XVIII odc. 29

Dorsz z pastą miso z kapustą pekińską:

1

Polędwicę z dorsza dokładnie smarujemy pastą miso i zawijamy folią spożywczą. Odstawiamy na 10 min do zamarynowania. Następnie rozgrzewamy patelnię i smażymy rybę z obu stron.

2

Szalotkę kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło klarowane i smażymy szalotkę. Dodajemy sól morską jodowaną drobnoziarnista Prymat. Po chwili zmniejszamy płomień i zalewamy szalotki octem balsamicznym, winem i miodem. Całość doprawiamy estragonem Prymat.

3

Kapustę kroimy w paseczki.  W rondelku na rozgrzanym oleju podsmażamy kapustę z odrobiną chili. Następnie dodajemy sos sojowy, miód i ocet. Po chwili wlewamy sok pomarańczowy i podduszamy, aż kapusta zmięknie. Doprawiamy pieprzem cytrynowym Prymat.

4

Gotowe danie dekorujemy sezamem oraz szczypiorkiem.

Co to jest pasta miso? Do czego pasta miso?

Pasta miso to popularny w Japonii produkt spożywczy, który powstaje w wyniku fermentacji pasty sojowej, ryżu lub jęczmienia z dodatkiem soli i kultury bakterii Aspergillus oryzae.

Miso  wyróżnia się specyficznym  słonym smakiem. DOdaje się ja do zup, sosów, marynat, dań mięsnych i z warzyw. Miso jest bogate w składniki odżywcze; zawiera  białko, błonnik, witaminy B i K, a także minerały, takie jak żelazo, wapń i magnez. Pasta miso to produkt fermentowany. 

Są różne rodzaje pasty miso, które różnią się smakiem, kolorem i aromatem. Najbardziej znane to jasna pasta miso (shiro miso),  ciemna pasta miso (aka miso) oraz mieszana (awase miso).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak