odc. 25 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Aromatyczny dorsz z warzywami, odc. 25

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Danie główne

  • polędwica z dorsza

    2 kawałki (bez skóry)
  • marchewki

    2 pęczki (małe z nacią)
  • zielony groszek

    100 g
  • ziemniaki gotowane w mundurkach

    5-6 (małych)
  • czerwona cebula

    2 sztuki
  • fasolka szparagowa

    100 g
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • papryczka chili

  • olej arachidowy

  • olej rzepakowy

  • cytryna

    1
  • musztarda rosyjska

    2 łyżeczki

Do smaku

  • kolendra cała

  • przyprawa do ryb

Do dekoracji

  • koper świeży

  • kiełki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Aromatyczny dorsz z warzywami, odc. 25 foto
Czerwone cebule kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej arachidowo-rzepakowy, wsypujemy ziarna kolendry i po chwili dodajemy cebulę. Po krótkiej chwili dodajemy marchewki i pokrojoną w cienkie plasterki ostrą papryczkę (wraz z pestkami). Następnie dodajemy zieloną fasolkę szparagową oraz zielony groszek i mieszamy. Ugotowane młode ziemniaki kroimy na ćwiartki i dodajemy do smażących się warzyw.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Aromatyczny dorsz z warzywami, odc. 25 foto
Dorsza oprószamy przyprawą do ryb z obu stron, odstawiamy na 2-3 minuty.
W międzyczasie przygotowujemy dressing: w miseczce łączymy 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej z 1 łyżką miodu. Dodajemy sok z ½ cytryny oraz odrobinę oleju arachidowo-rzepakowego i dokładnie mieszamy.
Warzywa z patelni przekładamy do miski i zalewamy dressingiem.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Aromatyczny dorsz z warzywami, odc. 25 foto
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju rzepakowego i rozkładamy na nim papier pergaminowy. Rybę smażymy na pergaminie przez ok. 1-2 min., a następnie obracamy na drugą stronę i zdejmujemy z ognia, aby ryba dosmażyła się spokojnie.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Aromatyczny dorsz z warzywami, odc. 25 foto
Dorsza podajemy na „sałatce na ciepło”. Danie możemy ozdobić świeżym koprem i kiełkami zielonego groszku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 13.12.2016 10:45
pyszna rybka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat