Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku V: Aromatyczny dorsz z warzywami, odc. 25

5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Danie główne

polędwica z dorsza
2 kawałki (bez skóry)
marchewki
2 pęczki (małe z nacią)
zielony groszek
100 g
ziemniaki gotowane w mundurkach
5-6 (małych)
cebula czerwona
2 sztuki
fasolka szparagowa
100 g
miód wielokwiatowy
1 łyżka
papryczka chili
olej arachidowy
olej rzepakowy
cytryna
1
Musztarda rosyjska Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat

Do smaku

Kolendra cała Prymat
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
Sklep Prymat

Do dekoracji

koper świeży
kiełki

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Aromatyczny dorsz z warzywami, odc. 25

Kroki postępowania

1
Czerwone cebule kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej arachidowo-rzepakowy, wsypujemy ziarna kolendry i po chwili dodajemy cebulę. Po krótkiej chwili dodajemy marchewki i pokrojoną w cienkie plasterki ostrą papryczkę (wraz z pestkami). Następnie dodajemy zieloną fasolkę szparagową oraz zielony groszek i mieszamy. Ugotowane młode ziemniaki kroimy na ćwiartki i dodajemy do smażących się warzyw.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Aromatyczny dorsz z warzywami, odc. 25 foto
2
Dorsza oprószamy przyprawą do ryb z obu stron, odstawiamy na 2-3 minuty.
W międzyczasie przygotowujemy dressing: w miseczce łączymy 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej z 1 łyżką miodu. Dodajemy sok z ½ cytryny oraz odrobinę oleju arachidowo-rzepakowego i dokładnie mieszamy.
Warzywa z patelni przekładamy do miski i zalewamy dressingiem.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Aromatyczny dorsz z warzywami, odc. 25 foto
3
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju rzepakowego i rozkładamy na nim papier pergaminowy. Rybę smażymy na pergaminie przez ok. 1-2 min., a następnie obracamy na drugą stronę i zdejmujemy z ognia, aby ryba dosmażyła się spokojnie.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Aromatyczny dorsz z warzywami, odc. 25 foto
4
Dorsza podajemy na „sałatce na ciepło”. Danie możemy ozdobić świeżym koprem i kiełkami zielonego groszku.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Aromatyczny dorsz z warzywami, odc. 25 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 13.12.2016 10:45
pyszna rybka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak