Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w sosie winogronowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dorsza 2 sztuki
sok z cytryny
winogrona czerwone bezpestkowe ok.400 g
ząbki czosnku 2 sztuki
wino czerwone wytrawne 1 kieliszek ( może być sok z winogron )
sól i pieprz
miód
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w sosie winogronowym

Na patelnię wlać 2 łyżki przegotowanej wody i wino, wrzucić winogrona, posiekany czosnek , dodać odrobinę soli.
Rybę skropić sokiem z cytryny, delikatnie posolić i popieprzyć.
Po kilku minutach duszenia, winogrona zgarnąć na bok i rozłożyć kawałki ryby. Smażyć kilkanaście minut, podlewając w miarę potrzeby winem lub sokiem.
Wyłączyć palnik, zdjąć kawałki ryby z patelni, winogrona doprawić miodem, solą, dobrze wymieszać.
Gęsty sos przełożyć na talerze z ziemniakami. Po środku nałożyć rumianą rybę, doprawioną solą i pieprzem.
Posypujemy sporą ilością posiekanej natki pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak