Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Dorsz w sosie pomarańczowo-imbirowym

4.6
(19)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Ciekawy pomysł na przygotowanie dorsza! W takiej wersji sprawdzi się w codziennym menu, ale też może zagościć np. na wigilijnym stole. Ryba z tego przepisu smakuje wyśmienicie, jest pikantna i aromatyczna.

Składniki:

imbir starty
2 łyżeczki
czosnek
1 ząbek
pomarańcz skórka
1 łyżeczka
pomarańcza
1 sztuka
migdały uprażone
2 łyżki
oliwa
2 łyżki
filet z dorsza
2 sztuki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Porada

Imbir pachnie pięknie cytryną, ale smak ma zdecydowany, wyrazisty. Jest bardzo pikantny, ostry, działa orzeźwiająco. Bardzo dobrze komponuje się z czosnkiem i chilli. Dodatek skórki pomarańczowej i cytrynowej wzmaga jego cytrusową nutę. W zasadzie, imbiru nie powinno łączyć się z ziołami, ale z przyprawami korzennymi, tak. Dania tłuste czyni lżejszymi, poprawia trawienie. Należy stosować go z umiarem, bo przedawkowanie zepsuje smak potrawy nieodwracalnie

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w sosie pomarańczowo-imbirowym

3 cm korzenia imbiru pokroić w poprzek na 2 mm plasterki i potem na słupki. Przesmażyć na 2 łyżkach oliwy do zbrązowienia. Wyjąć z oliwy i przełożyć na papier do pieczenia. Mamy smaczną posypkę do ryby.

Na oliwie, po imbirze, smażymy rybę, doprawioną solą, pieprzem i obłożoną mieszanką startego imbiru, przeciśniętego czosnku i skórki pomarańczowej.

Po 2-3 minutach przewracamy rybę, polewamy sokiem z pomarańczy i smażymy aż sos się trochę zredukuje (odparuje).

Podajemy z sosem z patelni, posypaną uprażonymi płatkami migdałowymi i słupkami imbiru. Możemy posypać liśćmi melisy. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zły Rybak z osiedla 16.12.2024 21:18
No fajnie wygląda ale tylko to, zbyt dużo cayenne, łapie gorycz z pomarańczy, raczej leży a nie tańczy. Nie polecam, ale umiem gotowac.
staropolanka5 11.02.2016 09:19
smaczny dorsz, wygląda bardzo smakowicie
pestka 21.10.2013 09:54
ciekawe danie - ale taką fotografię już widziałam przy innym przepisie dot ryby
arbuzowo 11.10.2013 07:28
bardzo ciekawa propozycja
Kuchenka 10.10.2013 10:29
fajne pomysłowe danie
marcia7 08.10.2013 00:05
artystycznie podany

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak