Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w musztardzie
Przygotowanie sosu:
W naczyniu rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Podlać chłodnym bulionem i szybkimi ruchami rozmieszać, aby nie powstały grudki. Śmietanę zahartować 3-4 łyżkami gorącej wody, w której gotowała się ryba i wlać do zasmażki z bulionem. Dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Na koniec dodać musztardę. Całość zagotować ciągle mieszając.
Przygotowanie ryby:
Filety umyć i osuszyć. Wodę zagotować z octem, solą i liśćmi laurowymi. Włożyć filety i gotować na małym ogniu około 5 minut. Filety wyjąć z wody, osączyć i ułożyć na ogrzane talerze.
Polać gorącym sosem i posypać natką pietruszki. Podawać z gotowanymi ziemniakami.