Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w musztardzie

2.0
(3)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Delikatna ryba w aksamitnym sosie musztardowym. Podana wraz z ziemniakami z wody smakuje wyśmienicie. Idealne danie obiadowe na co dzień i od święta.

Składniki:

Ryba:

filet z dorsza 4 sztuki
woda 2 szklanki
biały ocet winny 4 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Sos:

masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
Musztarda kremska Prymat 4 łyżki
kwaśna śmietana 18% 1 szklanka
bulion warzywny 0,5 szklanki
sok z cytryny 1 łyżeczka
Pieprz biały mielony Prymat szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
natka pietruszki 1 łyżka
woda 3-4 łyżki

Porada

Na sos doskonale nadaje się Musztarda krymska Prymat. Delikatna, nie narzuca się smakiem, a jedynie delikatnie go podkręca. Aby ogrzać talerze, wystarczy je włożyć do piekarnika i nastawić temperaturę 40 stopni.

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w musztardzie

Przygotowanie sosu:

W naczyniu rozgrzać masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Podlać chłodnym bulionem i szybkimi ruchami rozmieszać, aby nie powstały grudki. Śmietanę zahartować 3-4 łyżkami gorącej wody, w której gotowała się ryba i wlać do zasmażki z bulionem. Dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Na koniec dodać musztardę. Całość zagotować ciągle mieszając. 

Przygotowanie ryby:

Filety umyć i osuszyć. Wodę zagotować z octem, solą i liśćmi laurowymi. Włożyć filety i gotować na małym ogniu około 5 minut. Filety wyjąć z wody, osączyć i ułożyć na ogrzane talerze.

Polać gorącym sosem i posypać natką pietruszki. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak