Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w galarecie

3.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Filety z dorsza można również wykorzystać do przygotowania pysznej, dietetycznej galaretki, smakuje na każde okazje i na co dzień............SMACZNEGO!!!

Składniki:

Składniki:

filet z dorsza 2 sztuki
wywar warzywny 1.5 litra
sól 0.7 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
przyprawa w płynie 0.5 łyżeczki
jajka ugotowane na twardo 3 sztuki
marchewka ugotowana 2 sztuki
groszek konserwowy 0.5 puszki
natka pietruszki 0.5 pęczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1.5 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w galarecie

Świeże nie mrożone filety z dorsza bez skóry dokładnie opłukać, włożyć do garnka, wlać wywar z włoszczyzny (wykorzystałam z warzyw do sałatki jarzynowej i zostawiłam dwie marchewki) i doprowadzić do zagotowania.

Następnie zmniejszyć ogień i tylko, aby wywar "pykał" gotować rybę z 15 minut, w wywarze zostawić do przestudzenia.

Filety w kawałkach układać w miseczkach, szklankach, dodać jajka na twardo, groszek zielony, marchewkę, pieprz mielony, natkę pietruszki.

Do wywaru wsypać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia żelatyny lekko podgrzać, nie zagotować, do smaku przyprawić solą, przyprawą w płynie.

Wywar wlać do porcji ryb, zamieszać łyżeczką i schować do lodówki najlepiej na całą noc, podawać z cytryną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 29.01.2019 18:46
Pyszna propozycja.
Basiliana 04.01.2019 22:31
Bardzo efektowna i wysoka galaretka, a przy tym na pewno smaczna i sycąca.
Bożena Matuszczyk 02.01.2019 11:57
Fajny przepis i smakowita galareta.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak