Dorsz w cieście z porem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Polecam taką rybę na wigilijnym i nie tylko stole. Jest bardzo dobra, a najlepsza na ciepło. Wbrew pozorom robi się ją prosto. Zamiast dorsza można użyć innej ryby.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Zaczyn:

  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • woda letnia

    80 mililitrów
  • drożdże

    1 dag
  • cukier

    1 szczypta

Ciasto:

  • masło 82%

    100 gramów
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • zaczyn chlebowy

    1 sztuka
  • sól

    2 szczypty

Farsz:

  • filet z dorsza

    40 dag
  • por (białe części)

    1 sztuka
  • pieczarki

    15 dag
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • przyprawa do ryb

    1 szczypta
  • jajko

    1 sztuka
  • płatki owsiane

    2 łyżki
  • bułka tarta

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • masło klarowane

    2 łyżki

Pozostałe:

  • jajko

    1 sztuka
  • ziele angielskie

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczyn:

Do miski przekładam drożdże, dodaję letnią wodą, cukier, mąkę i mieszam. Odstawiam w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką.

Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję roztopione i ostudzone masło, sól i wyrabiam ciasto mikserem. Odstawiam w ciepłe miejsce na 2 godziny nakryte ściereczką.

Farsz:

Rybę solę, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę. Por kroję drobno i przesmażam na maśle. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pieczarki pokrojone na cienkie paseczki. Do pieczarek dodaję por i doprawiam. Filet dorsza pozbawiam skóry i kroję na małe kawałki. Przekładam do miski, dodaję płatki owsiane, bułkę tartą, jajko, natkę, sól, pieprz, sok z cytryny. Całość mieszam.

Ciasto wyrośnięte zagniatam na desce podsypanej mąką. Dzielę na dwie części. Na papierze rysuję kształt ryby z ogonem bez płetw. Rybę narysowałam odręcznie. Wycinam jej kształt. Na stole układam arkusz papieru do pieczenia, na nim rozwałkowuję ciasto na prostokąt około 30-20 cm. Przykładam na nim wyciętą rybę i odcinam nożem jej kształt na cieście. Pozostałe skrawki ciasta dołączam do ciasta odłożonego.

Na wyciętej rybie układam farsz z ryby zostawiając po 1,5 cm z każdego boku na sklejenie. Na farsz rybny układam farsz z pora i dociskam ręką. Drugą część ciasta rozwałkowuję na trochę grubszy blat i przykładam do naszej ryby. Palcami dociskam z każdej strony. Odcinam nadmiar ciasta. Widelcem sklejam boki ryby tworząc ząbki. Z reszty ciasta wykrawam dwie płetwy, nożem. Z rozwałkowanego ciasta wycinam małym kieliszkiem oko ryby, użyłam jeszcze małej nakrętki od przypraw do zrobienia oka w środku. Z pozostałego ciasta wycinam małą nakrętką łuski. Przyklejam je na ogonie , ale wcześniej smaruję rybę rozbełtanym jajkiem. Łuski przyklejam jedna na drugą smarując je też jajkiem. Resztę ryby nacinam nożyczkami delikatnie tworząc małe łuski. Trzeba uważać żeby nie naciąć ciasta. W oko wkładam ziele angielskie. Płetwy przyklejam od spodu ryby na jajko i dociskam widelcem.

Całą rybę smaruję dokładnie jajkiem. Będzie błyszcząca. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni góra dół i piekę 10 minut , potem zmniejszam do 180 stopni i piekę kolejne 20 minut, a potem zmniejszam na 160 stopni i piekę kolejne 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 29.01.2019 15:05
Fajny pomysł.
w mojej kuchni 14.01.2019 23:17
rybka jak malowana..ups... jak wyrzeźbiona, szkoda jeść takie arcydzieło..
Bożena Matuszczyk 11.01.2019 11:27
Proszę taką rybkę.;) Super przepis.
bietka 10.01.2019 14:05
Ale super rybka i jak pięknie wygląda :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat