Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w cieście z porem

5.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Polecam taką rybę na wigilijnym i nie tylko stole. Jest bardzo dobra, a najlepsza na ciepło. Wbrew pozorom robi się ją prosto. Zamiast dorsza można użyć innej ryby.

Składniki:

Zaczyn:

mąka pszenna 3 łyżki
woda letnia 80 mililitrów
drożdże 1 dag
cukier 1 szczypta

Ciasto:

masło 82% 100 gramów
mąka pszenna 1 szklanka
zaczyn chlebowy 1 sztuka
sól 2 szczypty

Farsz:

filet z dorsza 40 dag
por (białe części) 1 sztuka
pieczarki 15 dag
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 1 szczypta
jajko 1 sztuka
płatki owsiane 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
sok z cytryny 2 łyżki
natka pietruszki 2 łyżki
masło klarowane 2 łyżki

Pozostałe:

jajko 1 sztuka
ziele angielskie 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w cieście z porem

Zaczyn:

Do miski przekładam drożdże, dodaję letnią wodą, cukier, mąkę i mieszam. Odstawiam w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką.

Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję roztopione i ostudzone masło, sól i wyrabiam ciasto mikserem. Odstawiam w ciepłe miejsce na 2 godziny nakryte ściereczką.

Farsz:

Rybę solę, pieprzę, posypuję przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę. Por kroję drobno i przesmażam na maśle. Przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pieczarki pokrojone na cienkie paseczki. Do pieczarek dodaję por i doprawiam. Filet dorsza pozbawiam skóry i kroję na małe kawałki. Przekładam do miski, dodaję płatki owsiane, bułkę tartą, jajko, natkę, sól, pieprz, sok z cytryny. Całość mieszam.

Ciasto wyrośnięte zagniatam na desce podsypanej mąką. Dzielę na dwie części. Na papierze rysuję kształt ryby z ogonem bez płetw. Rybę narysowałam odręcznie. Wycinam jej kształt. Na stole układam arkusz papieru do pieczenia, na nim rozwałkowuję ciasto na prostokąt około 30-20 cm. Przykładam na nim wyciętą rybę i odcinam nożem jej kształt na cieście. Pozostałe skrawki ciasta dołączam do ciasta odłożonego.

Na wyciętej rybie układam farsz z ryby zostawiając po 1,5 cm z każdego boku na sklejenie. Na farsz rybny układam farsz z pora i dociskam ręką. Drugą część ciasta rozwałkowuję na trochę grubszy blat i przykładam do naszej ryby. Palcami dociskam z każdej strony. Odcinam nadmiar ciasta. Widelcem sklejam boki ryby tworząc ząbki. Z reszty ciasta wykrawam dwie płetwy, nożem. Z rozwałkowanego ciasta wycinam małym kieliszkiem oko ryby, użyłam jeszcze małej nakrętki od przypraw do zrobienia oka w środku. Z pozostałego ciasta wycinam małą nakrętką łuski. Przyklejam je na ogonie , ale wcześniej smaruję rybę rozbełtanym jajkiem. Łuski przyklejam jedna na drugą smarując je też jajkiem. Resztę ryby nacinam nożyczkami delikatnie tworząc małe łuski. Trzeba uważać żeby nie naciąć ciasta. W oko wkładam ziele angielskie. Płetwy przyklejam od spodu ryby na jajko i dociskam widelcem.

Całą rybę smaruję dokładnie jajkiem. Będzie błyszcząca. Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni góra dół i piekę 10 minut , potem zmniejszam do 180 stopni i piekę kolejne 20 minut, a potem zmniejszam na 160 stopni i piekę kolejne 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 29.01.2019 15:05
Fajny pomysł.
w mojej kuchni 14.01.2019 23:17
rybka jak malowana..ups... jak wyrzeźbiona, szkoda jeść takie arcydzieło..
Bożena Matuszczyk 11.01.2019 11:27
Proszę taką rybkę.;) Super przepis.
bietka 10.01.2019 14:05
Ale super rybka i jak pięknie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak