Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz w cieście

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

filet z dorsza 1 kg
sól i pieprz
sok z cytryny 2 łyżki
mąka do obtoczenia
olej do smażenia

Ciasto

mąka 1,5 szkl
woda szkl
jajko szt
sól
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w cieście

Filety dzielimy na mniejsze części, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy solą oraz pieprzem. Do wody dodajemy mąkę, szczyptę soli, przyprawę do ryb i żółtko, a z białka ubijamy sztywną pianę. Pianę z białek delikatnie przekładamy do ciasta i mieszamy. Filety obtaczamy najpierw w mące a następnie w cieście. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i smażymy aż nabiorą złotego koloru. Podajemy z frytkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuchcik89 04.09.2015 21:14
fajne urozmaicenie zwykłej panierowanej ryby :)
gosia561 04.09.2015 18:01
jak nad Bałtykiem
Wafelek2601 04.09.2015 16:28
Pyszna rybka
jagoda5913 04.09.2015 15:00
pyszne danie
agaK. 04.09.2015 14:59
Też dzisiaj miałam dorsza na obiad ale była zupa rybna:)
Helena63 04.09.2015 14:45
musi być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak