Dorsz pod pyszną migdałową kołderką

Dorsz pod pyszną migdałową kołderką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dowolnej ryby

    45 dag
  • masło

    2 łyżka
  • majonez

    4 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • białko

    2 szt
  • cebula biała

    0,5 szt
  • płatki migdałowe

    35 gr
  • sól

    do smaku
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Formę do zapiekania posmarować 1 łyżką masła.
Majonez wymieszać z cebulką i sokiem z cytryny.
Filet z dorsza przyprawić pieprzem i solą lub Vegetą. Odstawić na 30 minut.
Następnie ułożyć go w formie. Wierzch posmarować drugą łyżką masła i zapiec 10 minut w 180 st.
Powstały płyn zlać ostrożnie, aby nie uszkodzić ryby.
Pod koniec zapiekania ryby ubić na sztywno białka i wmieszać je delikatnie do masy majonezowej.
Tą masą przykryć rybę a wierzch posypać obficie płatkami migdałowymi.
Zapiec ponownie do momentu aż wierzch się pięknie zrumieni, ale nie dopuścić do przypalenia.
U mnie trwało to Okło 15 minut, ale to zależy od piekarnika.
Rybkę podałam z surówką z kiszonej kapusty.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lidzia 09.03.2014 08:00
Fantastyczna.
Przepisy Joanny 06.03.2014 20:59
Polecam, ja uwielbiam to danie:)
norweska20 06.03.2014 19:44
pyszna taka rybka
Pomocnik 06.03.2014 19:40
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat