Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz pod pyszną migdałową kołderką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dowolnej ryby 45 dag
masło 2 łyżka
majonez 4 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
białko 2 szt
cebula biała 0,5 szt
płatki migdałowe 35 gr
sól do smaku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz pod pyszną migdałową kołderką

Formę do zapiekania posmarować 1 łyżką masła.
Majonez wymieszać z cebulką i sokiem z cytryny.
Filet z dorsza przyprawić pieprzem i solą lub Vegetą. Odstawić na 30 minut.
Następnie ułożyć go w formie. Wierzch posmarować drugą łyżką masła i zapiec 10 minut w 180 st.
Powstały płyn zlać ostrożnie, aby nie uszkodzić ryby.
Pod koniec zapiekania ryby ubić na sztywno białka i wmieszać je delikatnie do masy majonezowej.
Tą masą przykryć rybę a wierzch posypać obficie płatkami migdałowymi.
Zapiec ponownie do momentu aż wierzch się pięknie zrumieni, ale nie dopuścić do przypalenia.
U mnie trwało to Okło 15 minut, ale to zależy od piekarnika.
Rybkę podałam z surówką z kiszonej kapusty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 09.03.2014 08:00
Fantastyczna.
Przepisy Joanny 06.03.2014 20:59
Polecam, ja uwielbiam to danie:)
norweska20 06.03.2014 19:44
pyszna taka rybka
Pomocnik 06.03.2014 19:40
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak