Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz pod brokułowo kalafiorową pierzynką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dorsza 300 g
różyczki brokuła 500 g
kalafior 500 g
marchew 1 szt
olej do smażenia
mąka
bulion warzywny 250 ml
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 4 szt
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz pod brokułowo kalafiorową pierzynką

Filety z dorsza płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Osączamy z oleju na papierowym ręczniku.

Brokuł, marchew i kalafior ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko dusimy z dodatkiem bulionu, liścia i ziela angielskiego.

Do naczynia żaroodpornego przekładamy połowę warzyw, rozprowadzamy na dnie, na nie układamy filety, następnie przykrywamy pozostałą częścią mieszanki (z bulionem).

Całość zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C.

Podajemy z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 28.12.2016 15:15
u Ciebie jak zawsze pięknie i apetycznie podane
Jadwiga/Jaga85 28.12.2016 14:44
apetyczna ryba
jagoda5913 28.12.2016 14:09
fajne danie
Ania321 28.12.2016 13:00
zjadłabym z przyjemnością :)
Wiesława1 28.12.2016 12:43
Świetna propozycja
2milutka 28.12.2016 12:31
Apetycznie to wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak