Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz pod beszamelem

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

filet z dorsza 500 g
ryż 200 g
fasolka szparagowa 250 g
parmezan

Sos

masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 3,2% 500 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz pod beszamelem

Ryż gotujemy wg przepisu znajdującego się na opakowaniu.
Beszamel:
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, lekko przysmażamy (dosłownie kilka minut), ciągle mieszając, cienkim strumieniem wlewamy mleko. Kiedy sos zacznie gęstnieć, doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową ( u nas zawsze mnóstwo gałki ).
Rybę gotujemy w bulionie krewetkowym, studzimy.
Fasolkę obgotowujemy w wodzie z cukrem. Odsączamy.
W naczyniu żaroodpornym kładziemy warstwami, połowę ryżu, rybę, fasolkę, połowę beszamelu, drugą połowę ryżu, zalewamy pozostałym beszamelem. Na wierzch ścieramy parmezan. Całość zapiekamy 30-35 min w temp 180°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof15 04.07.2015 11:14
pyszne ciacho
olkaaa 04.07.2015 09:05
fajna propozycja
Damiano
Damiano 04.07.2015 07:49
bardzo dobra rybka
patryska76 03.07.2015 23:57
smakowity dorsz!
Iwusia 03.07.2015 23:18
bardzo smakowicie wygląda
halina17 03.07.2015 23:03
Dobre danie.
Katarzyna59 03.07.2015 22:19
smakowita rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak