Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz na parze w sosie kaparowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dorsza 2 sztuki
cytryna 1/2 sztuki
śmietana 18 proc 100 ml
masło 2 łyżki
koper świeży szczypta
sól do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
kapary 0,5 słoiczka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz na parze w sosie kaparowym

Dorsza posyp pieprzem i "Kucharkiem".

Zagotuj wodę w naczyniu do gotowania na parze. Na sitku ułóż filety i gotuj pod przykryciem ok. 10-15 minut).

Na patelni rozpuść masło. Wrzuć koperek (nie musi być drobno siekany), kapary i wyciśnij sok z połowy cytryny. Po ok. 2 minutach odstaw patelnię, odczekaj chwilę, aż przestanie wrzeć i dodaj śmietanę ciągle wszystko mieszając, aby się nie zważyła! Przypraw pieprzem i delikatnie podgrzewaj do zgęstnienia sosu.

Ugotowaną rybę delikatnie układaj na talerzach. Polej sosem.

Podawaj z ulubionym dodatkiem. U nas tym razem kuskus i parowane marchewki, ale pieczone ziemniaki sprawdzają się tu równie dobrze.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magda60 26.10.2013 20:41
swietny przepis
Jastinka 22.10.2013 12:57
ciekawy przepis
Wojt@s
Wojt@s 04.10.2013 11:54
muszę sam spróbować
goofy9 02.10.2013 23:19
pysznie wygląda
ana1 18.09.2013 10:53
Bardzo fajne
rafał5 17.09.2013 19:31
fajny i smaczny przepis.
gosia561 17.09.2013 19:27
rybka z koperkiem jest pycha
sylwia_mc 17.09.2013 19:18
Nie jadłam jeszcze takiego sosu, ale brzmi zachęcająco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak