Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz atlantycki z papryką i ziemniakami na parze

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

składniki na dorsza

filet z dorsza 2 szt
sok z cytryny
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty

Ziemniaki

ziemniaki 6 szt
woda zimna 2 l

papryka

papryka 1 szt
oliwa 20 ml
cukier 2 szczypty

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz atlantycki z papryką i ziemniakami na parze

Kroki postępowania

1
Rybę myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym. Wyciskamy sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Krok 1 - Dorsz atlantycki z papryką i ziemniakami na parze foto
2
Ziemniaki obieramy i gotujemy na parze 30-40 minut. Warto sprawdzić jednego czy jest już ugotowany.
Krok 2 - Dorsz atlantycki z papryką i ziemniakami na parze foto
3
Wstawiamy do piekarnika 200 C termoobieg na 12 minut. Pamiętajmy aby rybę 10-15 minut przed pieczeniem wyciągnąć z lodówki aby nabrała temperatury.
Krok 3 - Dorsz atlantycki z papryką i ziemniakami na parze foto
4
Paprykę pozbawiamy nasion i doprawiamy oliwą z oliwek oraz cukrem.
Krok 4 - Dorsz atlantycki z papryką i ziemniakami na parze foto
5
Wykładamy na talerz ziemniaki, paprykę oraz rybę którą doprawiamy czarnym pieprzem.
Krok 5 - Dorsz atlantycki z papryką i ziemniakami na parze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 07.09.2016 17:39
Dobra ryga na obiad
Franciszek 02.10.2015 00:17
dobre danie
irenka 01.10.2015 20:54
pyszne danie obiadowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak