Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Warzywa po włosku z grzankami, odc. 19

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(94)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Jeśli jesteście zwolennikami dań warzywnych, pełnych smaku i aromatu wzbogaconych właściwymi przyprawami, te po włosku podane z grzankami z pewnością przypadną Wam do gustu!

Składniki:

Składniki:

czosnek 2 ząbki
czerwona papryczka chili 1/2 sztuki
cebula czerwona 1/2 sztuki
pieczarki 2 sztuki
papryka czerwona 1/2 sztuki
cukinia zielona 1/2 sztuki
cukinia żółta 1/2 sztuki
oliwki czarne Smak 8 sztuk
oliwa 3 łyżki
pomidory pelati 200 ml
Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat 1 łyżeczka

Do smaku:

Sól himalajska Prymat w młynku
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Grzanki:

ciabatta 2 sztuki
masło 1/4 sztuki
Przyprawa do bruschetty i dań kuchni włoskiej Prymat 2 łyżeczki
ser gouda 50 g

Do dekoracji:

ser gouda 50 g
bazylia świeża kilka listków
orzeszki pinii 2 łyżki

Porada

Do tego dania możemy dołożyć też więcej warzyw – np. kalafior czy brokuł. Pomidory pelati w sezonie można zastąpić obranym ze skóry, malinowym pomidorem.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Warzywa po włosku z grzankami, odc. 19

Warzywa:

1. Przygotowujemy składniki dania: Czosnek i papryczkę chilli kroimy w plastry, cebulę w grubszą kostkę, oczyszczone pieczarki w ćwiartki. Kroimy także paprykę oraz cukinie – na duże kawałki (cukinie myjemy, ale nie obieramy ze skórki). Oliwki siekamy.

2. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy papryczkę chilli, pieczarki, paprykę, cukinie i oliwki. Po dodaniu każdego warzywa należy przemieszać składniki i podsmażyć minutę. Solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy 2-3 minuty na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

3. Do smażących się warzyw dodajemy pomidory pelati oraz przyprawę do dań kuchni włoskiej. Smażymy na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty.

Grzanki:

1. Kroimy kromki ciabatty.

2. W misce łączymy rozgniecione widelcem masło (powinno być miękkie, w temperaturze pokojowej) z przyprawą do bruschetty.

3. Tak przygotowanym aromatycznym masłem smarujemy ciabattę. Następnie na każdej kromce układamy pokrojony w cienkie paski ser żółty.

4. Grzanki zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza na blaszce wyłożonej pergaminem.

Sposób podania:

Warzywa wykładamy na talerz. Obok podajemy grzanki z ciabatty. Dekorujemy paskami żółtego sera, orzeszkami pinii i listkiem bazylii.

 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak