odc. 19 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Warzywa po włosku z grzankami, odc. 19

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Jeśli jesteście zwolennikami dań warzywnych, pełnych smaku i aromatu wzbogaconych właściwymi przyprawami, te po włosku podane z grzankami z pewnością przypadną Wam do gustu!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • czosnek

    2 ząbki
  • czerwona papryczka chili

    1/2 sztuki
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • pieczarki

    2 sztuki
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • cukinia zielona

    1/2 sztuki
  • cukinia żółta

    1/2 sztuki
  • oliwki czarne Smak

    8 sztuk
  • oliwa

    3 łyżki
  • pomidory pelati

    200 ml
  • Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat

    1 łyżeczka

Do smaku:

  • Sól himalajska Prymat w młynku

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Grzanki:

  • ciabatta

    2 sztuki
  • masło

    1/4 sztuki
  • Przyprawa do bruschetty i dań kuchni włoskiej Prymat

    2 łyżeczki
  • ser gouda

    50 g

Do dekoracji:

  • ser gouda

    50 g
  • bazylia świeża

    kilka listków
  • orzeszki pinii

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa:

1. Przygotowujemy składniki dania: Czosnek i papryczkę chilli kroimy w plastry, cebulę w grubszą kostkę, oczyszczone pieczarki w ćwiartki. Kroimy także paprykę oraz cukinie – na duże kawałki (cukinie myjemy, ale nie obieramy ze skórki). Oliwki siekamy.

2. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy papryczkę chilli, pieczarki, paprykę, cukinie i oliwki. Po dodaniu każdego warzywa należy przemieszać składniki i podsmażyć minutę. Solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy 2-3 minuty na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.

3. Do smażących się warzyw dodajemy pomidory pelati oraz przyprawę do dań kuchni włoskiej. Smażymy na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty.

Grzanki:

1. Kroimy kromki ciabatty.

2. W misce łączymy rozgniecione widelcem masło (powinno być miękkie, w temperaturze pokojowej) z przyprawą do bruschetty.

3. Tak przygotowanym aromatycznym masłem smarujemy ciabattę. Następnie na każdej kromce układamy pokrojony w cienkie paski ser żółty.

4. Grzanki zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza na blaszce wyłożonej pergaminem.

Sposób podania:

Warzywa wykładamy na talerz. Obok podajemy grzanki z ciabatty. Dekorujemy paskami żółtego sera, orzeszkami pinii i listkiem bazylii.

 

 

 

Doradca Smaku
Do tego dania możemy dołożyć też więcej warzyw – np. kalafior czy brokuł. Pomidory pelati w sezonie można zastąpić obranym ze skóry, malinowym pomidorem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat