Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Warzywa po włosku z grzankami, odc. 19
Warzywa:
1. Przygotowujemy składniki dania: Czosnek i papryczkę chilli kroimy w plastry, cebulę w grubszą kostkę, oczyszczone pieczarki w ćwiartki. Kroimy także paprykę oraz cukinie – na duże kawałki (cukinie myjemy, ale nie obieramy ze skórki). Oliwki siekamy.
2. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy papryczkę chilli, pieczarki, paprykę, cukinie i oliwki. Po dodaniu każdego warzywa należy przemieszać składniki i podsmażyć minutę. Solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy 2-3 minuty na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
3. Do smażących się warzyw dodajemy pomidory pelati oraz przyprawę do dań kuchni włoskiej. Smażymy na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty.
Grzanki:
1. Kroimy kromki ciabatty.
2. W misce łączymy rozgniecione widelcem masło (powinno być miękkie, w temperaturze pokojowej) z przyprawą do bruschetty.
3. Tak przygotowanym aromatycznym masłem smarujemy ciabattę. Następnie na każdej kromce układamy pokrojony w cienkie paski ser żółty.
4. Grzanki zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza na blaszce wyłożonej pergaminem.
Sposób podania:
Warzywa wykładamy na talerz. Obok podajemy grzanki z ciabatty. Dekorujemy paskami żółtego sera, orzeszkami pinii i listkiem bazylii.