Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Jagnięcina w sosie tahini, odc. 28
Przygotuj:
- rękaw do pieczenia
- pędzel
- patelnia grillowa
Jagnięcina w marynacie:
1. Przygotowujemy marynatę. W misce łączymy pastę sambal oelek, musztardę, drobno posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny, oliwę oraz przyprawę kebab gyros. Dokładnie mieszamy składniki.
2. Za pomocą pędzelka rozprowadzamy marynatę na łopatce jagnięcej. Mięso marynujemy 12 godzin.
3. Łopatkę przekładamy do rękawa do pieczenia i szczelnie zamykamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni Celsjusza na trzy godziny. Po tym czasie zostawiamy je jeszcze na pół godziny w nagrzanym, wyłączonym piekarniku.
Sos sezamowy:
1. W misce łączymy pastę sezamową, jogurt, drobno posiekany czosnek, oliwę, paprykę wędzoną i sok z cytryny. Solimy do smaku i mieszamy całość.
Sałatka:
1. Kroimy: pomidor na małe kawałki, cebulę w drobne piórka, czosnek w plasterki. Siekamy kolendrę.
2. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Mieszamy, solimy do smaku i dodajemy oliwę.
Sposób podania:
1. Bułki przekrajamy i podgrzewamy na słabo rozgrzanej patelni grillowej.
2. Upieczone mięso rozdrabniamy dwoma widelcami.
3. Na obu połówkach bułki rozsmarowujemy sos sezamowy. Na jednej połówce układamy kolejno: liść sałaty, sałatkę, szarpaną jagnięcinę w sosie z pieczenia i ponownie sałatkę. Całość posypujemy obficie smażoną cebulką. Pozostały sos sezamowy podajemy w małej miseczce.