Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Jagnięcina w sosie tahini, odc. 28

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(31)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wolno pieczona jagnięcina, serwowana w bułce z dodatkiem sosu tahini. Orientalne smaki, które warto poznać. 

Składniki:

Główne składniki

łopatka jagnięca 1,5 kilograma
czarna bułka z sezamem 4 sztuki
sałata lodowa 4 liście

Marynata

sambal oelek 1 łyżka
Musztarda miodowa Prymat 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
sok z cytryny z 1/2 owocu
oliwa 1/2 szklanki
przyprawa kebab- gyros Prymat 3 łyżki

Sos sezamowy

Pasta sezamowa 1/2 szklanki
jogurt grecki 1 szklanka
czosnek 2 ząbki
oliwa 2 łyżki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Sól himalajska Prymat w młynku szczypta
sok z cytryny z 1/2 owocu

Sałatka

pomidor malinowy 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
świeża kolendra 1 pęczek
oliwa 1 łyżka
Sól himalajska Prymat w młynku szczypta

Do dekoracji

Cebulka smażona Prymat 1 szklanka

Porada

Jagnięcinę możemy także piec przez 12 godzin w temperaturze 80 stopni Celsjusza.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Jagnięcina w sosie tahini, odc. 28

Przygotuj:

- rękaw do pieczenia

- pędzel

- patelnia grillowa

 

Jagnięcina w marynacie:

1. Przygotowujemy marynatę. W misce łączymy pastę sambal oelek, musztardę, drobno posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny, oliwę oraz przyprawę kebab gyros. Dokładnie mieszamy składniki.

2. Za pomocą pędzelka rozprowadzamy marynatę na łopatce jagnięcej. Mięso marynujemy 12 godzin.

3. Łopatkę przekładamy do rękawa do pieczenia i szczelnie zamykamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni Celsjusza na trzy godziny. Po tym czasie zostawiamy je jeszcze na pół godziny w nagrzanym, wyłączonym piekarniku.

 

Sos sezamowy:

1. W misce łączymy pastę sezamową, jogurt, drobno posiekany czosnek, oliwę, paprykę wędzoną i sok z cytryny. Solimy do smaku i mieszamy całość.

 

Sałatka:

1. Kroimy: pomidor na małe kawałki, cebulę w drobne piórka, czosnek w plasterki. Siekamy kolendrę.

2. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Mieszamy, solimy do smaku i dodajemy oliwę.

 

Sposób podania:

1. Bułki przekrajamy i podgrzewamy na słabo rozgrzanej patelni grillowej.

2. Upieczone mięso rozdrabniamy dwoma widelcami.

3. Na obu połówkach bułki rozsmarowujemy sos sezamowy. Na jednej połówce układamy kolejno: liść sałaty, sałatkę, szarpaną jagnięcinę w sosie z pieczenia i ponownie sałatkę. Całość posypujemy obficie smażoną cebulką. Pozostały sos sezamowy podajemy w małej miseczce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak