odc. 28 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Jagnięcina w sosie tahini, odc. 28

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Wolno pieczona jagnięcina, serwowana w bułce z dodatkiem sosu tahini. Orientalne smaki, które warto poznać. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Główne składniki

  • łopatka jagnięca

    1,5 kilograma
  • czarna bułka z sezamem

    4 sztuki
  • sałata lodowa

    4 liście

Marynata

  • sambal oelek

    1 łyżka
  • Musztarda miodowa Prymat

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu
  • oliwa

    1/2 szklanki
  • przyprawa kebab- gyros Prymat

    3 łyżki

Sos sezamowy

  • Pasta sezamowa

    1/2 szklanki
  • jogurt grecki

    1 szklanka
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    2 łyżki
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    szczypta
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu

Sałatka

  • pomidor malinowy

    1 sztuka
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • świeża kolendra

    1 pęczek
  • oliwa

    1 łyżka
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    szczypta

Do dekoracji

  • Cebulka smażona Prymat

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotuj:

- rękaw do pieczenia

- pędzel

- patelnia grillowa

 

Jagnięcina w marynacie:

1. Przygotowujemy marynatę. W misce łączymy pastę sambal oelek, musztardę, drobno posiekany ząbek czosnku, sok z cytryny, oliwę oraz przyprawę kebab gyros. Dokładnie mieszamy składniki.

2. Za pomocą pędzelka rozprowadzamy marynatę na łopatce jagnięcej. Mięso marynujemy 12 godzin.

3. Łopatkę przekładamy do rękawa do pieczenia i szczelnie zamykamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni Celsjusza na trzy godziny. Po tym czasie zostawiamy je jeszcze na pół godziny w nagrzanym, wyłączonym piekarniku.

 

Sos sezamowy:

1. W misce łączymy pastę sezamową, jogurt, drobno posiekany czosnek, oliwę, paprykę wędzoną i sok z cytryny. Solimy do smaku i mieszamy całość.

 

Sałatka:

1. Kroimy: pomidor na małe kawałki, cebulę w drobne piórka, czosnek w plasterki. Siekamy kolendrę.

2. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Mieszamy, solimy do smaku i dodajemy oliwę.

 

Sposób podania:

1. Bułki przekrajamy i podgrzewamy na słabo rozgrzanej patelni grillowej.

2. Upieczone mięso rozdrabniamy dwoma widelcami.

3. Na obu połówkach bułki rozsmarowujemy sos sezamowy. Na jednej połówce układamy kolejno: liść sałaty, sałatkę, szarpaną jagnięcinę w sosie z pieczenia i ponownie sałatkę. Całość posypujemy obficie smażoną cebulką. Pozostały sos sezamowy podajemy w małej miseczce.

Doradca Smaku
Jagnięcinę możemy także piec przez 12 godzin w temperaturze 80 stopni Celsjusza.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat