odc. 21 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Cielęcina w sosie słodko-kwaśnym, odc. 21

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Oto przepis na delikatną cielęcinę w sosie słodko-kwaśnym. Połączenie mięsa i owoców egzotycznych oraz pikantnych dodatków jest pyszne. Spróbujcie!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pieczona łopatka:

  • łopatka cielęca

    1 kilogram
  • czosnek

    2 ząbki
  • szalotka

    2 sztuki
  • bulion drobiowy

    1/2 litra

Marynata:

  • miód lipowy

    2 łyżeczki
  • Marynata o smaku WHISKY Prymat

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    3 łyżki
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    4 łyżeczki

Egzotyczne owoce:

  • zielona papryczka chili

    1/2 sztuki
  • czerwona papryczka chili

    1/2 sztuki
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • melon

    1/2 sztuki
  • papaja

    1/2 sztuki
  • ananas

    1/4 sztuki
  • olej kokosowy

    3 łyżki
  • Anyż nasiona Prymat

    1 łyżeczka
  • sos słodko-kwaśny

    1 szklanka
  • prażony sezam

    1 łyżka

Do dekoracji:

  • bazylia grecka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do przygotowania cielęciny w sosie słodko-kwaśnym potrzebny będzie aromatyczny bulion - drobiowy, warzywny bądź inny. Możemy przygotować go wg ulubionego przepisu, wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu bądź ewentualnie zastąpić bulion gorącą wodą.

Marynata:

W misce łączymy miód, marynatę o smaku whisky, olej rzepakowy oraz musztardę delikatesową. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki marynaty.

Łopatka:

1. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso i odkładamy na co najmniej godzinę.

2. Czosnek i szalotki kroimy w plastry.

3. Zamarynowane mięso przekładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy czosnek i szalotkę.

4. Do pozostałej w misce marynaty przelewamy bulion i dokładnie mieszamy. Następnie marynatę w bulionie przelewamy do rękawa z cielęciną.

5. Rękaw z cielęciną i dodatkami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza z opcją termoobiegu. Czas pieczenia to 1,5 godziny.

Egzotyczne owoce:

1. Gdy mięso się piecze, możemy przygotować dodatki. Papryczki chili kroimy w plastry, cebulę w grube piórka. Owoce kroimy w grubą kostkę.

2. W woku rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy papryczki chilli oraz cebulę i chwilę mieszamy, aż cebula się lekko zeszkli. Doprawiamy anyżem i dokładnie mieszamy.

3. Następnie do woka wrzucamy ananasa, papaję, melona i mieszamy całość. Smażymy 2-3 minuty. Im bardziej dojrzałe były owoce, tym krótszy powinien być czas smażenia.

4. Dolewamy sos słodko-kwaśny, mieszamy i dusimy owoce przez około 2 minuty, po czym dosypujemy prażony sezam. Łączymy składniki i smażymy jeszcze minutę.

 

Sposób podania:

Cielęcinę kroimy w grube plastry. Wykładamy ją na talerz z egzotycznymi owocami, polewamy sosem pieczeniowym i dekorujemy listkami greckiej bazylii.

 

 

Doradca Smaku
Danie będzie świetnie komponować się z ryżem lub makaronem. Jeśli nie mamy bulionu do zalania marynaty, wykorzystajmy gorącą wodę, a miód możemy zastąpić syropem klonowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat