Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Cielęcina w sosie słodko-kwaśnym, odc. 21

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(34)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Oto przepis na delikatną cielęcinę w sosie słodko-kwaśnym. Połączenie mięsa i owoców egzotycznych oraz pikantnych dodatków jest pyszne. Spróbujcie!

Składniki:

Pieczona łopatka:

łopatka cielęca 1 kilogram
czosnek 2 ząbki
szalotka 2 sztuki
bulion drobiowy 1/2 litra

Marynata:

miód lipowy 2 łyżeczki
Marynata o smaku WHISKY Prymat 2 łyżki
olej rzepakowy 3 łyżki
Musztarda delikatesowa Prymat 4 łyżeczki

Egzotyczne owoce:

zielona papryczka chili 1/2 sztuki
czerwona papryczka chili 1/2 sztuki
cebula czerwona 1/2 sztuki
melon 1/2 sztuki
papaja 1/2 sztuki
ananas 1/4 sztuki
olej kokosowy 3 łyżki
Anyż nasiona Prymat 1 łyżeczka
sos słodko-kwaśny 1 szklanka
prażony sezam 1 łyżka

Do dekoracji:

bazylia grecka

Porada

Danie będzie świetnie komponować się z ryżem lub makaronem. Jeśli nie mamy bulionu do zalania marynaty, wykorzystajmy gorącą wodę, a miód możemy zastąpić syropem klonowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Cielęcina w sosie słodko-kwaśnym, odc. 21

Do przygotowania cielęciny w sosie słodko-kwaśnym potrzebny będzie aromatyczny bulion - drobiowy, warzywny bądź inny. Możemy przygotować go wg ulubionego przepisu, wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu bądź ewentualnie zastąpić bulion gorącą wodą.

Marynata:

W misce łączymy miód, marynatę o smaku whisky, olej rzepakowy oraz musztardę delikatesową. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki marynaty.

Łopatka:

1. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso i odkładamy na co najmniej godzinę.

2. Czosnek i szalotki kroimy w plastry.

3. Zamarynowane mięso przekładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy czosnek i szalotkę.

4. Do pozostałej w misce marynaty przelewamy bulion i dokładnie mieszamy. Następnie marynatę w bulionie przelewamy do rękawa z cielęciną.

5. Rękaw z cielęciną i dodatkami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza z opcją termoobiegu. Czas pieczenia to 1,5 godziny.

Egzotyczne owoce:

1. Gdy mięso się piecze, możemy przygotować dodatki. Papryczki chili kroimy w plastry, cebulę w grube piórka. Owoce kroimy w grubą kostkę.

2. W woku rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy papryczki chilli oraz cebulę i chwilę mieszamy, aż cebula się lekko zeszkli. Doprawiamy anyżem i dokładnie mieszamy.

3. Następnie do woka wrzucamy ananasa, papaję, melona i mieszamy całość. Smażymy 2-3 minuty. Im bardziej dojrzałe były owoce, tym krótszy powinien być czas smażenia.

4. Dolewamy sos słodko-kwaśny, mieszamy i dusimy owoce przez około 2 minuty, po czym dosypujemy prażony sezam. Łączymy składniki i smażymy jeszcze minutę.

Sposób podania:

Cielęcinę kroimy w grube plastry. Wykładamy ją na talerz z egzotycznymi owocami, polewamy sosem pieczeniowym i dekorujemy listkami greckiej bazylii.

Azjatycki przepis na cielęcinę w sosie słodko-kwaśnym gotowy - na długo zagości w Twojej kuchni!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak