Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Cielęcina w sosie słodko-kwaśnym, odc. 21
Do przygotowania cielęciny w sosie słodko-kwaśnym potrzebny będzie aromatyczny bulion - drobiowy, warzywny bądź inny. Możemy przygotować go wg ulubionego przepisu, wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu bądź ewentualnie zastąpić bulion gorącą wodą.
Marynata:
W misce łączymy miód, marynatę o smaku whisky, olej rzepakowy oraz musztardę delikatesową. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki marynaty.
Łopatka:
1. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso i odkładamy na co najmniej godzinę.
2. Czosnek i szalotki kroimy w plastry.
3. Zamarynowane mięso przekładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy czosnek i szalotkę.
4. Do pozostałej w misce marynaty przelewamy bulion i dokładnie mieszamy. Następnie marynatę w bulionie przelewamy do rękawa z cielęciną.
5. Rękaw z cielęciną i dodatkami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza z opcją termoobiegu. Czas pieczenia to 1,5 godziny.
Egzotyczne owoce:
1. Gdy mięso się piecze, możemy przygotować dodatki. Papryczki chili kroimy w plastry, cebulę w grube piórka. Owoce kroimy w grubą kostkę.
2. W woku rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy papryczki chilli oraz cebulę i chwilę mieszamy, aż cebula się lekko zeszkli. Doprawiamy anyżem i dokładnie mieszamy.
3. Następnie do woka wrzucamy ananasa, papaję, melona i mieszamy całość. Smażymy 2-3 minuty. Im bardziej dojrzałe były owoce, tym krótszy powinien być czas smażenia.
4. Dolewamy sos słodko-kwaśny, mieszamy i dusimy owoce przez około 2 minuty, po czym dosypujemy prażony sezam. Łączymy składniki i smażymy jeszcze minutę.
Sposób podania:
Cielęcinę kroimy w grube plastry. Wykładamy ją na talerz z egzotycznymi owocami, polewamy sosem pieczeniowym i dekorujemy listkami greckiej bazylii.