Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Serduszka indycze z grzybami, odc.9

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(42)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Serduszka indycze z grzybami, to danie które zachwyci Was delikatnością smaku i konsystencji. Dodatek grzybów sprawi, że danie będzie pełne aromatu i smaku. Danie podane na liściach sałaty zyska wspaniały wygląd!

Składniki:

Serduszka:

oczyszczone serduszka indyka 0,5 kg
szyjki z indyka 2 sztuki
marchewka 2 sztuki
korzeń pietruszki 2 sztuki
seler 1 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
woda zimna 1 litr
liście laurowe 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat kilka ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziaren

Sos:

cebula biała 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
boczniaki królewskie 2 sztuki
Suszone pomidory z czosnkiem Smak 5 sztuk
masło klarowane 1 łyżka
rosół drobiowy 1 szklanka
śmietana kremówka 500 ml
Musztarda francuska Prymat 1 łyżka
Tymianek suszony Prymat
Gałka muszkatołowa cała Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Sól himalajska Prymat w młynku

Do dekoracji:

sałata rzymska kilka listków
sałata czerwona strzępiasta kilka listków
młode listki buraka garść

Porada

Przygotowany wcześniej wywar na podrobach jest świetną bazą do zup.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Serduszka indycze z grzybami, odc.9

Serduszka indycze:

1. Przygotowujemy wywar z podrobami. Serduszka i szyjki indycze gotujemy do miękkości, ok. 2 godzin, razem z włoszczyzną: porem, marchewką, pietruszką i selerem, prażoną cebulą oraz przyprawami: pieprzem w ziarnach, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

 

Sos:

1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Boczniaki kroimy na mniejsze części, suszone pomidory w paski.

2. W rondlu roztapiamy masło klarowane, dodajemy cebulę, czosnek, boczniaki oraz suszone pomidory, całość mieszamy. Dosypujemy tymianek, a po wymieszaniu wlewamy rosół drobiowy. Następnie dolewamy śmietanę i mieszamy, aż składniki się połączą.

Aby nadać daniu korzenny aromat, wsypujemy świeżo utartą gałkę muszkatołową. Po wymieszaniu dodajemy musztardę francuską, redukujemy sos na wolnym ogniu.

 

Serduszka w sosie:

1. Serduszka, marchewkę i pietruszkę wyjmujemy z wywaru, studzimy. Serduszka kroimy na połówki i wrzucamy do gotującego się sosu. Dodajemy warzywa i mieszamy, a następnie całość doprawiamy ziołowym pieprzem i solą himalajską. Dusimy kilka minut.

 

Sposób podania:

W miseczce rozkładamy liście sałat. Na nich układamy serduszka w sosie i ozdabiamy listkami buraka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak