Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Serduszka:
-
oczyszczone serduszka indyka
0,5 kg -
szyjki z indyka
2 sztuki -
marchewka
2 sztuki -
korzeń pietruszki
2 sztuki -
seler
1 sztuka -
por (biała część)
1 sztuka -
cebula biała
1 sztuka -
woda zimna
1 litr -
liście laurowe
2 sztuki -
Ziele angielskie całe Prymat
kilka ziaren -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
kilka ziaren
Sos:
-
cebula biała
1 sztuka -
ząbki czosnku
2 sztuki -
boczniaki królewskie
2 sztuki -
Suszone pomidory z czosnkiem Smak
5 sztuk -
masło klarowane
1 łyżka -
rosół drobiowy
1 szklanka -
śmietana kremówka
500 ml -
Musztarda francuska Prymat
1 łyżka -
Tymianek suszony Prymat
-
Gałka muszkatołowa cała Prymat
-
Pieprz ziołowy mielony Prymat
-
Sól himalajska Prymat w młynku
Do dekoracji:
-
sałata rzymska
kilka listków -
sałata czerwona strzępiasta
kilka listków -
młode listki buraka
garść
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XIV: Serduszka indycze z grzybami, odc.9
Serduszka indycze:
1. Przygotowujemy wywar z podrobami. Serduszka i szyjki indycze gotujemy do miękkości, ok. 2 godzin, razem z włoszczyzną: porem, marchewką, pietruszką i selerem, prażoną cebulą oraz przyprawami: pieprzem w ziarnach, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Sos:
1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Boczniaki kroimy na mniejsze części, suszone pomidory w paski.
2. W rondlu roztapiamy masło klarowane, dodajemy cebulę, czosnek, boczniaki oraz suszone pomidory, całość mieszamy. Dosypujemy tymianek, a po wymieszaniu wlewamy rosół drobiowy. Następnie dolewamy śmietanę i mieszamy, aż składniki się połączą.
Aby nadać daniu korzenny aromat, wsypujemy świeżo utartą gałkę muszkatołową. Po wymieszaniu dodajemy musztardę francuską, redukujemy sos na wolnym ogniu.
Serduszka w sosie:
1. Serduszka, marchewkę i pietruszkę wyjmujemy z wywaru, studzimy. Serduszka kroimy na połówki i wrzucamy do gotującego się sosu. Dodajemy warzywa i mieszamy, a następnie całość doprawiamy ziołowym pieprzem i solą himalajską. Dusimy kilka minut.
Sposób podania:
W miseczce rozkładamy liście sałat. Na nich układamy serduszka w sosie i ozdabiamy listkami buraka.
Przygotowany wcześniej wywar na podrobach jest świetną bazą do zup.![]()
Komentarze (0)