Doradca Smaku XIV: Serduszka indycze z grzybami, odc.9

odc. 9 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Serduszka indycze z grzybami, odc.9

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Serduszka indycze z grzybami, to danie które zachwyci Was delikatnością smaku i konsystencji. Dodatek grzybów sprawi, że danie będzie pełne aromatu i smaku. Danie podane na liściach sałaty zyska wspaniały wygląd!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Serduszka:

  • oczyszczone serduszka indyka

    0,5 kg
  • szyjki z indyka

    2 sztuki
  • marchewka

    2 sztuki
  • korzeń pietruszki

    2 sztuki
  • seler

    1 sztuka
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • cebula biała

    1 sztuka
  • woda zimna

    1 litr
  • liście laurowe

    2 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    kilka ziaren
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    kilka ziaren

Sos:

  • cebula biała

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • boczniaki królewskie

    2 sztuki
  • Suszone pomidory z czosnkiem Smak

    5 sztuk
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • rosół drobiowy

    1 szklanka
  • śmietana kremówka

    500 ml
  • Musztarda francuska Prymat

    1 łyżka
  • Tymianek suszony Prymat

  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

  • Sól himalajska Prymat w młynku

Do dekoracji:

  • sałata rzymska

    kilka listków
  • sałata czerwona strzępiasta

    kilka listków
  • młode listki buraka

    garść
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XIV: Serduszka indycze z grzybami, odc.9

Serduszka indycze:

1. Przygotowujemy wywar z podrobami. Serduszka i szyjki indycze gotujemy do miękkości, ok. 2 godzin, razem z włoszczyzną: porem, marchewką, pietruszką i selerem, prażoną cebulą oraz przyprawami: pieprzem w ziarnach, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

 

Sos:

1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Boczniaki kroimy na mniejsze części, suszone pomidory w paski.

2. W rondlu roztapiamy masło klarowane, dodajemy cebulę, czosnek, boczniaki oraz suszone pomidory, całość mieszamy. Dosypujemy tymianek, a po wymieszaniu wlewamy rosół drobiowy. Następnie dolewamy śmietanę i mieszamy, aż składniki się połączą.

Aby nadać daniu korzenny aromat, wsypujemy świeżo utartą gałkę muszkatołową. Po wymieszaniu dodajemy musztardę francuską, redukujemy sos na wolnym ogniu.

 

Serduszka w sosie:

1. Serduszka, marchewkę i pietruszkę wyjmujemy z wywaru, studzimy. Serduszka kroimy na połówki i wrzucamy do gotującego się sosu. Dodajemy warzywa i mieszamy, a następnie całość doprawiamy ziołowym pieprzem i solą himalajską. Dusimy kilka minut.

 

Sposób podania:

W miseczce rozkładamy liście sałat. Na nich układamy serduszka w sosie i ozdabiamy listkami buraka.

Doradca Smaku
Przygotowany wcześniej wywar na podrobach jest świetną bazą do zup.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat