odc. 9 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Serduszka indycze z grzybami, odc.9

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Serduszka indycze z grzybami, to danie które zachwyci Was delikatnością smaku i konsystencji. Dodatek grzybów sprawi, że danie będzie pełne aromatu i smaku. Danie podane na liściach sałaty zyska wspaniały wygląd!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Serduszka:

  • oczyszczone serduszka indyka

    0,5 kg
  • szyjki z indyka

    2 sztuki
  • marchewka

    2 sztuki
  • korzeń pietruszki

    2 sztuki
  • seler

    1 sztuka
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • cebula biała

    1 sztuka
  • woda zimna

    1 litr
  • liście laurowe

    2 sztuki
  • Ziele angielskie całe Prymat

    kilka ziaren
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    kilka ziaren

Sos:

  • cebula biała

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • boczniaki królewskie

    2 sztuki
  • Suszone pomidory z czosnkiem Smak

    5 sztuk
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • rosół drobiowy

    1 szklanka
  • śmietana kremówka

    500 ml
  • Musztarda francuska Prymat

    1 łyżka
  • Tymianek suszony Prymat

  • Gałka muszkatołowa cała Prymat

  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

  • Sól himalajska Prymat w młynku

Do dekoracji:

  • sałata rzymska

    kilka listków
  • sałata czerwona strzępiasta

    kilka listków
  • młode listki buraka

    garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Serduszka indycze:

1. Przygotowujemy wywar z podrobami. Serduszka i szyjki indycze gotujemy do miękkości, ok. 2 godzin, razem z włoszczyzną: porem, marchewką, pietruszką i selerem, prażoną cebulą oraz przyprawami: pieprzem w ziarnach, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

 

Sos:

1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Boczniaki kroimy na mniejsze części, suszone pomidory w paski.

2. W rondlu roztapiamy masło klarowane, dodajemy cebulę, czosnek, boczniaki oraz suszone pomidory, całość mieszamy. Dosypujemy tymianek, a po wymieszaniu wlewamy rosół drobiowy. Następnie dolewamy śmietanę i mieszamy, aż składniki się połączą.

Aby nadać daniu korzenny aromat, wsypujemy świeżo utartą gałkę muszkatołową. Po wymieszaniu dodajemy musztardę francuską, redukujemy sos na wolnym ogniu.

 

Serduszka w sosie:

1. Serduszka, marchewkę i pietruszkę wyjmujemy z wywaru, studzimy. Serduszka kroimy na połówki i wrzucamy do gotującego się sosu. Dodajemy warzywa i mieszamy, a następnie całość doprawiamy ziołowym pieprzem i solą himalajską. Dusimy kilka minut.

 

Sposób podania:

W miseczce rozkładamy liście sałat. Na nich układamy serduszka w sosie i ozdabiamy listkami buraka.

Doradca Smaku
Przygotowany wcześniej wywar na podrobach jest świetną bazą do zup.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat