Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Serduszka indycze z grzybami, odc.9
Serduszka indycze:
1. Przygotowujemy wywar z podrobami. Serduszka i szyjki indycze gotujemy do miękkości, ok. 2 godzin, razem z włoszczyzną: porem, marchewką, pietruszką i selerem, prażoną cebulą oraz przyprawami: pieprzem w ziarnach, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Sos:
1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Boczniaki kroimy na mniejsze części, suszone pomidory w paski.
2. W rondlu roztapiamy masło klarowane, dodajemy cebulę, czosnek, boczniaki oraz suszone pomidory, całość mieszamy. Dosypujemy tymianek, a po wymieszaniu wlewamy rosół drobiowy. Następnie dolewamy śmietanę i mieszamy, aż składniki się połączą.
Aby nadać daniu korzenny aromat, wsypujemy świeżo utartą gałkę muszkatołową. Po wymieszaniu dodajemy musztardę francuską, redukujemy sos na wolnym ogniu.
Serduszka w sosie:
1. Serduszka, marchewkę i pietruszkę wyjmujemy z wywaru, studzimy. Serduszka kroimy na połówki i wrzucamy do gotującego się sosu. Dodajemy warzywa i mieszamy, a następnie całość doprawiamy ziołowym pieprzem i solą himalajską. Dusimy kilka minut.
Sposób podania:
W miseczce rozkładamy liście sałat. Na nich układamy serduszka w sosie i ozdabiamy listkami buraka.