Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Mintaj w sosie serowym ze szpinakiem, odc. 13

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(154)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na mintaja w sosie serowym ze szpinakiem - pomysł na obiad, jeśli lubicie ryby.

Składniki:

Składniki:

filety z mintaja mrożone 1 opakowanie
masło klarowane 4 łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 2 łyżeczki

Sos:

czosnek 1 sztuka
zielona papryczka chili 1/2 sztuki
czerwona papryczka chili 1/2 sztuki
cebula biała 1/2 sztuki
masło klarowane 1 łyżka
kurki 100 g
szpinak mrożony 200 g
śmietana kremówka 1 szklanka
suszone pomidory z ziołami Smak 4 sztuki
ser pleśniowy 100 g
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Do dekoracji:

kiełki groszku cukrowego

Porada

Mrożony szpinak to świetne rozwiązanie dla zabieganych osób, chcących przygotować smaczne i szybkie danie. Produktu nie musimy rozmrażać przed włożeniem na patelnię.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Mintaj w sosie serowym ze szpinakiem, odc. 13

Sposób przygotowania:

 

1. Zaczynamy od przygotowania sosu. Czosnek i papryczki chilli kroimy w plastry, cebulę w drobną kostkę.

2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy pokrojone wcześniej składniki, mieszamy i smażymy minutę do zeszklenia.

3. Następnie dokładamy kurki i mieszamy wszystkie składniki, a po minucie dodajemy szpinak i smażymy, aż się rozmrozi, co jakiś czas mieszając zawartość patelni. To czas na przygotowanie ryby.

4. Na blachę z papierem do pieczenia wykładamy filety z mintaja. Nie musimy rozmrażać ryby. Na każdym kawałku układamy masło klarowane, a następnie filety posypujemy pieprzem cytrynowym.

5. Mintaja pieczemy w temperaturze 230 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut z opcją termoobiegu.

6. Gdy ryba się piecze, możemy dokończyć sos. Na patelnie przelewamy śmietanę kremówkę i chwilę delikatnie mieszamy. Do sosu dodajemy posiekane suszone pomidory i pokrojony na mniejsze kawałki ser pleśniowy. Doprawiamy gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy całość i zdejmujemy sos z palnika.

 

Sposób podania:

Mintaja podajemy w sosie serowo-szpinakowym. Danie dekorujemy kiełkami groszku.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MoiCo 22.11.2021 19:13
Panie Doradco a jakaś inna ryba również będzie pasowała? Dorsz lub łosoś?
Doradca Smaku 23.11.2021 10:39
Oczywiście! Zarówno łosoś jak i dorsz, będą doskonale pasowały do tego przepisu :)
MarekW 23.09.2021 06:32
Chlopie, przepis bomba , ale u mnie cztery filety kosztuja 280$… 460 stopni na 20 minut? A jak spale? Baba mnie udusi
Doradca Smaku 28.09.2021 19:27
Mintaja pieczemy w temperaturze 230 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut z opcją termoobiegu - nie powinno się nic spalić :) Ewentualnie w trakcie pieczenia monitorować sposób wypieczenia i zmniejszyć temperaturę lub skrócić czas pieczenia. Pozdrawiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak