odc. 13 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Mintaj w sosie serowym ze szpinakiem, odc. 13

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Przepis na mintaja w sosie serowym ze szpinakiem - pomysł na obiad, jeśli lubicie ryby.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • filety z mintaja mrożone

    1 opakowanie
  • masło klarowane

    4 łyżeczki
  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    2 łyżeczki

Sos:

  • czosnek

    1 sztuka
  • zielona papryczka chili

    1/2 sztuki
  • czerwona papryczka chili

    1/2 sztuki
  • cebula biała

    1/2 sztuki
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • kurki

    100 g
  • szpinak mrożony

    200 g
  • śmietana kremówka

    1 szklanka
  • suszone pomidory z ziołami Smak

    4 sztuki
  • ser pleśniowy

    100 g
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki

Do dekoracji:

  • kiełki groszku cukrowego

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

 

1. Zaczynamy od przygotowania sosu. Czosnek i papryczki chilli kroimy w plastry, cebulę w drobną kostkę.

2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy pokrojone wcześniej składniki, mieszamy i smażymy minutę do zeszklenia.

3. Następnie dokładamy kurki i mieszamy wszystkie składniki, a po minucie dodajemy szpinak i smażymy, aż się rozmrozi, co jakiś czas mieszając zawartość patelni. To czas na przygotowanie ryby.

4. Na blachę z papierem do pieczenia wykładamy filety z mintaja. Nie musimy rozmrażać ryby. Na każdym kawałku układamy masło klarowane, a następnie filety posypujemy pieprzem cytrynowym.

5. Mintaja pieczemy w temperaturze 230 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut z opcją termoobiegu.

6. Gdy ryba się piecze, możemy dokończyć sos. Na patelnie przelewamy śmietanę kremówkę i chwilę delikatnie mieszamy. Do sosu dodajemy posiekane suszone pomidory i pokrojony na mniejsze kawałki ser pleśniowy. Doprawiamy gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy całość i zdejmujemy sos z palnika.

 

Sposób podania:

Mintaja podajemy w sosie serowo-szpinakowym. Danie dekorujemy kiełkami groszku.

 

 

Doradca Smaku
Mrożony szpinak to świetne rozwiązanie dla zabieganych osób, chcących przygotować smaczne i szybkie danie. Produktu nie musimy rozmrażać przed włożeniem na patelnię.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MarekW 4 tygodnie temu
Chlopie, przepis bomba , ale u mnie cztery filety kosztuja 280$… 460 stopni na 20 minut? A jak spale? Baba mnie udusi
Doradca Smaku 3 tygodnie temu
Mintaja pieczemy w temperaturze 230 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut z opcją termoobiegu - nie powinno się nic spalić :) Ewentualnie w trakcie pieczenia monitorować sposób wypieczenia i zmniejszyć temperaturę lub skrócić czas pieczenia. Pozdrawiam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat