Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Mintaj w sosie serowym ze szpinakiem, odc. 13
Sposób przygotowania:
1. Zaczynamy od przygotowania sosu. Czosnek i papryczki chilli kroimy w plastry, cebulę w drobną kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy pokrojone wcześniej składniki, mieszamy i smażymy minutę do zeszklenia.
3. Następnie dokładamy kurki i mieszamy wszystkie składniki, a po minucie dodajemy szpinak i smażymy, aż się rozmrozi, co jakiś czas mieszając zawartość patelni. To czas na przygotowanie ryby.
4. Na blachę z papierem do pieczenia wykładamy filety z mintaja. Nie musimy rozmrażać ryby. Na każdym kawałku układamy masło klarowane, a następnie filety posypujemy pieprzem cytrynowym.
5. Mintaja pieczemy w temperaturze 230 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut z opcją termoobiegu.
6. Gdy ryba się piecze, możemy dokończyć sos. Na patelnie przelewamy śmietanę kremówkę i chwilę delikatnie mieszamy. Do sosu dodajemy posiekane suszone pomidory i pokrojony na mniejsze kawałki ser pleśniowy. Doprawiamy gałką muszkatołową i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy całość i zdejmujemy sos z palnika.
Sposób podania:
Mintaja podajemy w sosie serowo-szpinakowym. Danie dekorujemy kiełkami groszku.