Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Gęś pieczona z suszonymi owocami, odc. 39
Sposób przygotowania:
Do zrobienia kapusty będzie potrzebny bulion – przygotujmy go wcześniej wg ulubionej receptury.
1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Z jabłek pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy owoce w grubą kostkę (pozostawiamy skórkę). W misce łączymy wszystkie składniki farszu (jabłka, miód, musztardę, przyprawy, owoce suszone, sok z cytryny) i dokładnie mieszamy.
2. Umytą i osuszoną gęś nadziewamy farszem, a następnie zawiązujemy nogi sznurkiem, bądź zabezpieczamy szpikulcem, aby farsz nie wypłynął w trakcie pieczenia. Jeśli zostanie nam nieco płynnego farszu, możemy nim posmarować skórę gęsi.
3. Faszerowaną gęś wykładamy na blaszce z pergaminem. Pieczemy przez 4-5 godzin (w zależności od wagi gęsi) w temperaturze 180°C.
4. W ostatniej godzinie pieczenia możemy przygotować dodatki. Cebulę i kapustę kroimy w dużą kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy smalec gęsi. Wrzucamy cebulę i mieszając, smażymy minutę. Dodajemy czerwoną kapustę i smażymy kolejne 2-3 minuty, a następnie wrzucamy żurawinę i po chwili wlewamy nalewkę wiśniową oraz bulion i ocet winny. Wsypujemy przyprawę do grzanego wina i piwa, dokładnie mieszamy całość i dusimy kapustę na małym ogniu do miękkości.
5. Upieczoną gęś pozostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie kolejne 5 minut poza nim, aby mięso „odpoczęło”.
Sposób podania:
Pieczoną gęś luzujemy, podajemy z aromatyczną czerwoną kapustą.