Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Gęś pieczona z suszonymi owocami, odc. 39

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(86)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na gęś pieczoną przyda się tym, którzy planują - zgodnie z tradycją - podać to danie w dniu św. Marcina. W tym przepisie zobaczysz, jak upiec gęś z suszonymi owocami oraz jak przygotować pyszną czerwoną kapustę, która świetnie pasuje do drobiu. 

Składniki:

Gęś i farsz:

gęś 1 (ok. 4-5 kg) sztuka
morele suszone 6 sztuk
śliwki suszone 4 sztuki
żurawina suszona 1/2 szklanki
rodzynki 1/2 szklanki
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat 4 łyżeczki
Musztarda z whisky Prymat 3 łyżeczki
sok z cytryny z 1/2 owocu
jabłka 3 sztuki
miód wielokwiatowy 2 łyżki

Kapusta czerwona:

cebula czerwona 1/2 sztuki
kapusta czerwona 1/2 sztuki
smalec gęsi 2 łyżki
Żurawina klasyczna Smak 4 łyżki
nalewka wiśniowa 50 mililitrów
bulion warzywny 1 szklanka
ocet winny 1 łyżka
Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat 2 łyżeczki

Porada

Na ostatnie 15 minut pieczenia warto włączyć w piekarniku opcję górnego grilla. Dzięki temu skórka gęsi pięknie się zapiecze i będzie bardzo chrupiąca.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Gęś pieczona z suszonymi owocami, odc. 39

Sposób przygotowania:

Do zrobienia kapusty będzie potrzebny bulion – przygotujmy go wcześniej wg ulubionej receptury.

1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Z jabłek pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy owoce w grubą kostkę (pozostawiamy skórkę). W misce łączymy wszystkie składniki farszu (jabłka, miód, musztardę, przyprawy, owoce suszone, sok z cytryny) i dokładnie mieszamy.

2. Umytą i osuszoną gęś nadziewamy farszem, a następnie zawiązujemy nogi sznurkiem, bądź zabezpieczamy szpikulcem, aby farsz nie wypłynął w trakcie pieczenia. Jeśli zostanie nam nieco płynnego farszu, możemy nim posmarować skórę gęsi.

3. Faszerowaną gęś wykładamy na blaszce z pergaminem. Pieczemy przez 4-5 godzin (w zależności od wagi gęsi) w temperaturze 180°C.

4. W ostatniej godzinie pieczenia możemy przygotować dodatki. Cebulę i kapustę kroimy w dużą kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy smalec gęsi. Wrzucamy cebulę i mieszając, smażymy minutę. Dodajemy czerwoną kapustę i smażymy kolejne 2-3 minuty, a następnie wrzucamy żurawinę i po chwili wlewamy nalewkę wiśniową oraz bulion i ocet winny. Wsypujemy przyprawę do grzanego wina i piwa, dokładnie mieszamy całość i dusimy kapustę na małym ogniu do miękkości.

5. Upieczoną gęś pozostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie kolejne 5 minut poza nim, aby mięso „odpoczęło”.

Sposób podania:

Pieczoną gęś luzujemy, podajemy z aromatyczną czerwoną kapustą.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak