Doradca Smaku XV: Gęś pieczona z suszonymi owocami, odc. 39

odc. 39 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Gęś pieczona z suszonymi owocami, odc. 39

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Przepis na gęś pieczoną przyda się tym, którzy planują - zgodnie z tradycją - podać to danie w dniu św. Marcina. W tym przepisie zobaczysz, jak upiec gęś z suszonymi owocami oraz jak przygotować pyszną czerwoną kapustę, która świetnie pasuje do drobiu. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Gęś i farsz:

  • gęś

    1 (ok. 4-5 kg) sztuka
  • morele suszone

    6 sztuk
  • śliwki suszone

    4 sztuki
  • żurawina suszona

    1/2 szklanki
  • rodzynki

    1/2 szklanki
  • Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat

    4 łyżeczki
  • Musztarda z whisky Prymat

    3 łyżeczki
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu

Kapusta czerwona:

  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • kapusta czerwona

    1/2 sztuki
  • smalec gęsi

    2 łyżki
  • Żurawina klasyczna Smak

    4 łyżki
  • nalewka wiśniowa

    50 mililitrów
  • bulion warzywny

    1 szklanka
  • ocet winny

    1 łyżka
  • Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

Do zrobienia kapusty będzie potrzebny bulion – przygotujmy go wcześniej wg ulubionej receptury.

1. Zaczynamy od przygotowania farszu. Z jabłek pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy owoce w grubą kostkę (pozostawiamy skórkę). W misce łączymy wszystkie składniki farszu i dokładnie mieszamy.

2. Umytą i osuszoną gęś nadziewamy farszem, a następnie zawiązujemy nogi sznurkiem, bądź zabezpieczamy szpikulcem, aby farsz nie wypłynął w trakcie pieczenia. Jeśli zostanie nam nieco płynnego farszu, możemy nim posmarować skórę gęsi.

3. Faszerowaną gęś wykładamy na blaszcze z pergaminem. Pieczemy przez 4-5 godzin (w zależności od wagi gęsi) w temperaturze 180°C.

 

4. W ostatniej godzinie pieczenia możemy przygotować dodatki. Cebulę i kapustę kroimy w dużą kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy smalec gęsi. Wrzucamy cebulę i mieszając, smażymy minutę. Dodajemy czerwoną kapustę i smażymy kolejne 2-3 minuty, a następnie wrzucamy żurawinę i po chwili wlewamy nalewkę wiśniową oraz bulion i ocet winny. Wsypujemy przyprawę do grzanego wina i piwa, dokładnie mieszamy całość i dusimy kapustę na małym ogniu do miękkości.

5. Upieczoną gęś pozostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku, a następnie kolejne 5 minut poza nim, aby mięso „odpoczęło”.

Sposób podania:

Pieczoną gęś luzujemy, podajemy z aromatyczną czerwoną kapustą.

 

Doradca Smaku
Na ostatnie 15 minut pieczenia warto włączyć w piekarniku opcję górnego grilla. Dzięki temu skórka gęsi pięknie się zapiecze i będzie bardzo chrupiąca.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat