Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Pierś z gęsi ze śliwkami i żurawiną, odc.7

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(40)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pierś z gęsi ze śliwką i żurawiną, marynowana w nalewce z pigwy, miodzie oraz musztardzie. Krucha, soczysta, pełna smaku i aromatu. Wyborne!

Składniki:

Gęś w marynacie

nalewka z pigwy 50 mililitrów
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
miód wielokwiatowy łyżka
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
pierś z gęsi 2 sztuki

Śliwki z żurawiną

cebula czerwona 1/2 sztuki
papryczka chili 1/2 sztuki
śliwki węgierki 6 sztuk
masło klarowane 2 łyżki
nalewka z pigwy 50 mililitrów
miód wielokwiatowy 1 łyżka
Owoc jałowca cały Prymat 6-7 ziaren
żurawina suszona 2 łyżki

Dodatki

sękacz kilka kawałków
gałązki rozmarynu do ozdoby

Porada

Nacinamy skórę gęsi po to, by mięso lepiej wchłonęło marynatę i upiekło się na piękny, złoty kolor.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Pierś z gęsi ze śliwkami i żurawiną, odc.7

Przepis na piersi z gęsi ze śliwką i żurawiną to jedno z najlepszych połączeń smakowych. Wyrazista gęsina doskonale komponuje się z kwaśnymi śliwkami i żurawiną. Całość dopełniają przyprawy, takie jak owoc jałowca i rozmaryn. 

Gęś w marynacie:

1. Do miski wlewamy nalewkę z pigwy, dodajemy sól ziołową, miód i musztardę, po każdym składniku mieszając marynatę.

2. Nacinamy skórę na gęsi i od strony skóry wkładamy mięso do marynaty. Marynujemy w lodówce, najlepiej do 12 godzin.

3. Nagrzewamy suchą patelnię. Piersi obsmażamy, zaczynając od strony skóry. Gdy wytopi się tłuszcz, a skórka będzie złocista, czyli po ok. 2-3 minutach, mięso przekładamy na drugą stronę. Smażymy jeszcze minutę.

4. Gęsinę skórą go góry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-30 minut, w zależności od wielkości piersi, w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gdy gęś się piecze, możemy przygotować śliwki z żurawiną.

Śliwki z żurawiną:

1. Cebulę kroimy w drobne piórka, paprykę chili w plastry. Śliwki kroimy na pół i wyjmujemy pestki.

2. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy masło klarowane i dodajemy cebulę oraz papryczkę chili. Dokładnie mieszamy i po chwili wrzucamy śliwki. Podsmażamy 2 minuty i wlewamy nalewkę z pigwy. Dodajemy miód, mieszamy całość, doprawiamy świeżo zmiażdżonym w moździerzu owocem jałowca.

3. Mieszamy i dodajemy żurawinę. Dusimy całość 1-2 minuty.

Sposób podania:

1. Pierś wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 3-4 minuty, by „odpoczęła”.

2. Pokrojony sękacz układamy na talerzu. Gęsinę kroimy w cienkie plastry, trzymając nóż pod lekkim kątem.

3. Kawałki mięsa układamy na sękaczu, obok dodajemy śliwki z żurawiną. Danie dekorujemy gałązką rozmarynu.

Sprawdź także inne pomysły na przygotowanie piersi z gęsi:

Piersi gęsi z sosem dyniowym

Gęsie piersi z jabłkami i śliwkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak