odc. 7 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Pierś z gęsi ze śliwkami i żurawiną, odc.7

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pierś z gęsi marynowana w nalewce z pigwy, miodzie oraz musztardzie. Krucha, soczysta, pełna smaku i aromatu. Do tego duszone śliwki z żurawiną i chili. Wyborne!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Gęś w marynacie

  • nalewka z pigwy

    50 mililitrów
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    1 łyżka
  • miód wielokwiatowy

    łyżka
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    1 łyżeczka
  • pierś z gęsi

    2 sztuki

Śliwki z żurawiną

  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • papryczka chili

    1/2 sztuki
  • śliwki węgierki

    6 sztuk
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • nalewka z pigwy

    50 mililitrów
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • Owoc jałowca cały Prymat

    6-7 ziaren
  • żurawina suszona

    2 łyżki

Dodatki

  • sękacz

    kilka kawałków
  • gałązki rozmarynu

    do ozdoby
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gęś w marynacie:

1. Do miski wlewamy nalewkę z pigwy, dodajemy sól ziołową, miód i musztardę, po każdym składniku mieszając marynatę.

2. Nacinamy skórę na gęsi i od strony skóry wkładamy mięso do marynaty. Marynujemy w lodówce, najlepiej do 12 godzin.

3. Nagrzewamy suchą patelnię. Piersi obsmażamy, zaczynając od strony skóry. Gdy wytopi się tłuszcz, a skórka będzie złocista, czyli po ok. 2-3 minutach, mięso przekładamy na drugą stronę. Smażymy jeszcze minutę.

4. Gęsinę skórą go góry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-30 minut, w zależności od wielkości piersi, w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gdy gęś się piecze, możemy przygotować śliwki z żurawiną.

Śliwki z żurawiną:

1. Cebulę kroimy w drobne piórka, paprykę chili w plastry. Śliwki kroimy na pół i wyjmujemy pestki.

2. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy masło klarowane i dodajemy cebulę oraz papryczkę chili. Dokładnie mieszamy i po chwili wrzucamy śliwki. Podsmażamy 2 minuty i wlewamy nalewkę z pigwy. Dodajemy miód, mieszamy całość, doprawiamy świeżo zmiażdżonym w moździerzu owocem jałowca.

3. Mieszamy i dodajemy żurawinę. Dusimy całość 1-2 minuty.

Sposób podania:

1. Pierś wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na 3-4 minuty, by „odpoczęła”.

2. Pokrojony sękacz układamy na talerzu. Gęsinę kroimy w cienkie plastry, trzymając nóż pod lekkim kątem.

3. Kawałki mięsa układamy na sękaczu, obok dodajemy śliwki z żurawiną. Danie dekorujemy gałązką rozmarynu.

Doradca Smaku
Nacinamy skórę gęsi po to, by mięso lepiej wchłonęło marynatę i upiekło się na piękny, złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat