Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Łosoś na parze z warzywami, odc. 27
Sposób przygotowania:
1. Czosnek kroimy w plastry, siekamy czerwoną cebulę, a grzyby shiitake przekrawamy na połówki. Kroimy twardą, białą część kapusty pak choi, liście odkładamy.
2. W woku rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy kolejno: czosnek, cebulę, grzyby shiitake i po minucie smażenia białą część kapusty pak choi. Następnie dodajemy przyprawę do dań kuchni chińskiej i dokładnie mieszamy całość. Smażmy na małym ogniu.
3. Gdy warzywa się smażą przygotowujemy łososia. Myjemy i osuszamy rybę ręcznikiem papierowym, zdejmujemy skórę i pozbywamy się ości. Filet kroimy na pół i posypujemy przyprawą do ryb z nutą cytryny, a następnie ręką ugniatamy kawałki łososia, aby przyprawa się przykleiła. Tak przygotowane filety wkładamy do garnka do gotowania na parze na ok. 15 minut.
4. Do woka dokładamy białe i brązowe grzyby shiimeji oraz liście kapusty pak choi i dokładnie mieszamy całość. Po chwili wlewamy sos kabayaki, wrzucamy kiełki fasoli mung i łączymy wszystkie składniki. Smażymy jeszcze minutę i na koniec doprawiamy papryką ostrą mieloną.
5. Grubo siekamy szczypiorek.
Sposób podania:
Łososia podajemy z orientalnymi warzywami i grzybami. Danie dekorujemy sezamem oraz szczypiorkiem.