Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Łosoś na parze z warzywami, odc. 27

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(38)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Łosoś na stałe zagościł na polskich stołach. Istnieje wiele sposobów na jego przygotowanie, a jeden z nich zaprezentował Doradca Smaku. Sprawdźcie sami!

Składniki:

Składniki:

filet z łososia 300 g

Warzywa:

czosnek 1 ząbek
cebula czerwona 1/2 sztuki
mix grzybów orientalnych 150 g
kapusta pak choi 1 sztuka
olej rzepakowy 2 łyżki
sos kabayaki 2 łyżki
kiełki fasoli mung 70 g

Do smaku:

Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do ryb z nutą cytryny Prymat 2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat

Do dekoracji:

szczypiorek 1/2 pęczka
prażony sezam 4 łyżki

Porada

* mix warzyw orientalnych: białe i brązowe shimeji, shiitake Pamiętajmy, że biała część pak choi potrzebuje więcej czasu na patelni niż delikatne liście. Dlatego należy wrzucić ją kilka minut wcześniej, a liście dodać na koniec smażenia. Możemy przygotować jeszcze jeden smaczny i zdrowy dodatek do łosia – warzywa na parze.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Łosoś na parze z warzywami, odc. 27

Sposób przygotowania:

 

1. Czosnek kroimy w plastry, siekamy czerwoną cebulę, a grzyby shiitake przekrawamy na połówki. Kroimy twardą, białą część kapusty pak choi, liście odkładamy.

2. W woku rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy kolejno: czosnek, cebulę, grzyby shiitake i po minucie smażenia białą część kapusty pak choi. Następnie dodajemy przyprawę do dań kuchni chińskiej i dokładnie mieszamy całość. Smażmy na małym ogniu.

3. Gdy warzywa się smażą przygotowujemy łososia. Myjemy i osuszamy rybę ręcznikiem papierowym, zdejmujemy skórę i pozbywamy się ości. Filet kroimy na pół i posypujemy przyprawą do ryb z nutą cytryny, a następnie ręką ugniatamy kawałki łososia, aby przyprawa się przykleiła. Tak przygotowane filety wkładamy do garnka do gotowania na parze na ok. 15 minut.

4. Do woka dokładamy białe i brązowe grzyby shiimeji oraz liście kapusty pak choi i dokładnie mieszamy całość. Po chwili wlewamy sos kabayaki, wrzucamy kiełki fasoli mung i łączymy wszystkie składniki. Smażymy jeszcze minutę i na koniec doprawiamy papryką ostrą mieloną.

5. Grubo siekamy szczypiorek.

 

Sposób podania:

Łososia podajemy z orientalnymi warzywami i grzybami. Danie dekorujemy sezamem oraz szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak