Doradca Smaku XV: Łosoś na parze z warzywami, odc. 27

odc. 27 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Łosoś na parze z warzywami, odc. 27

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Łosoś na stałe zagościł na polskich stołach. Istnieje wiele sposobów na jego przygotowanie, a jeden z nich zaprezentował Doradca Smaku. Sprawdźcie sami!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • filet z łososia

    300 g

Warzywa:

  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • mix grzybów orientalnych

    150 g
  • kapusta pak choi

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • sos kabayaki

    2 łyżki
  • kiełki fasoli mung

    70 g

Do smaku:

  • Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat

    1 łyżeczka
  • Przyprawa do ryb z nutą cytryny Prymat

    2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

Do dekoracji:

  • szczypiorek

    1/2 pęczka
  • prażony sezam

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

 

1. Czosnek kroimy w plastry, siekamy czerwoną cebulę, a grzyby shiitake przekrawamy na połówki. Kroimy twardą, białą część kapusty pak choi, liście odkładamy.

2. W woku rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy kolejno: czosnek, cebulę, grzyby shiitake i po minucie smażenia białą część kapusty pak choi. Następnie dodajemy przyprawę do dań kuchni chińskiej i dokładnie mieszamy całość. Smażmy na małym ogniu.

3. Gdy warzywa się smażą przygotowujemy łososia. Myjemy i osuszamy rybę ręcznikiem papierowym, zdejmujemy skórę i pozbywamy się ości. Filet kroimy na pół i posypujemy przyprawą do ryb z nutą cytryny, a następnie ręką ugniatamy kawałki łososia, aby przyprawa się przykleiła. Tak przygotowane filety wkładamy do garnka do gotowania na parze na ok. 15 minut.

4. Do woka dokładamy białe i brązowe grzyby shiimeji oraz liście kapusty pak choi i dokładnie mieszamy całość. Po chwili wlewamy sos kabayaki, wrzucamy kiełki fasoli mung i łączymy wszystkie składniki. Smażymy jeszcze minutę i na koniec doprawiamy papryką ostrą mieloną.

5. Grubo siekamy szczypiorek.

 

Sposób podania:

Łososia podajemy z orientalnymi warzywami i grzybami. Danie dekorujemy sezamem oraz szczypiorkiem.

Doradca Smaku
* mix warzyw orientalnych: białe i brązowe shimeji, shiitake Pamiętajmy, że biała część pak choi potrzebuje więcej czasu na patelni niż delikatne liście. Dlatego należy wrzucić ją kilka minut wcześniej, a liście dodać na koniec smażenia. Możemy przygotować jeszcze jeden smaczny i zdrowy dodatek do łosia – warzywa na parze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat