odc. 20 Doradca Smaku

Doradca Smaku XV: Azjatycki makaron z tofu, odc. 20

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Za co uwielbiamy dania kuchni orientalnej? Za możliwość stworzenia niepowtarzalnych połączeń smakowych, aromat, łatwość przygotowania i szeroką dostępność produktów. Koniecznie zobaczcie dzisiejszy odcinek Doradcy Smaku i zainspirujcie się do gotowania!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • makaron udon

    300 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • biała część pora

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • brokuły

    3 różyczki
  • grzyby shitake

    4 sztuki
  • kapusta pak choi

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • Musztarda jalapeno Prymat

    2 łyżeczki
  • Przyprawa curry orientalna Prymat

    1 łyżeczka
  • mleko kokosowe

    200 ml
  • Kurkuma mielona Prymat

    1 łyżeczka

Do smaku:

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Do dekoracji:

  • tofu wędzone

    200 g
  • świeża kolendra

    1/3 pęczka
  • prażony sezam

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

1. Czosnek i białą część pora kroimy w plastry, paprykę w grubą kostkę. Sparzone brokuły dzielimy na małe części. Kroimy grzyby shitake. Z kapusty pak choi odkrawamy zielone listki – dodamy je na końcu. Białą część natomiast siekamy.

2. W woku rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy białą część pak choi, czosnek, por, paprykę i mieszamy składniki. Po minucie podsmażania dodajemy musztardę i mieszamy z warzywami. Następnie dodajemy brokuły i grzyby, doprawiamy curry i dokładnie mieszamy całość. Pod koniec smażenia, na pół minuty wrzucamy liście pak choi.

3. Do woka wlewamy mleko kokosowe i po minucie wsypujemy kurkumę. Mieszamy całość, solimy do smaku i zdejmujemy wok z ognia.

4. Makaron udon gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

5. Tofu trzemy na grubych oczkach tarki, kolendrę siekamy.

6. Odcedzony makaron przekładamy do woka i mieszamy wszystkie składniki dania.

Sposób podania:

Azjatycki makaron z warzywami i grzybami shitake posypujemy tofu, kolendrą oraz prażonym sezamem.

 

Doradca Smaku
Do smażenia w wysokiej temperaturze warto używać oleju rzepakowego. Kurkuma to przyprawa typowa dla kuchni azjatyckiej. Pamiętajmy, aby dodawać ją na sam koniec smażenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat