Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Azjatycki makaron z tofu, odc. 20

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(83)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Za co uwielbiamy dania kuchni orientalnej? Za możliwość stworzenia niepowtarzalnych połączeń smakowych, aromat, łatwość przygotowania i szeroką dostępność produktów. Koniecznie zobaczcie dzisiejszy odcinek Doradcy Smaku i zainspirujcie się do gotowania!

Składniki:

Składniki:

makaron udon 300 g
czosnek 2 ząbki
biała część pora 1 sztuka
papryka czerwona 1/2 sztuki
brokuły 3 różyczki
grzyby shitake 4 sztuki
kapusta pak choi 1 sztuka
olej rzepakowy 2 łyżki
Musztarda jalapeno Prymat 2 łyżeczki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
mleko kokosowe 200 ml
Kurkuma mielona Prymat 1 łyżeczka

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Do dekoracji:

tofu wędzone 200 g
świeża kolendra 1/3 pęczka
prażony sezam 2 łyżeczki

Porada

Do smażenia w wysokiej temperaturze warto używać oleju rzepakowego. Kurkuma to przyprawa typowa dla kuchni azjatyckiej. Pamiętajmy, aby dodawać ją na sam koniec smażenia.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Azjatycki makaron z tofu, odc. 20

Sposób przygotowania:

1. Czosnek i białą część pora kroimy w plastry, paprykę w grubą kostkę. Sparzone brokuły dzielimy na małe części. Kroimy grzyby shitake. Z kapusty pak choi odkrawamy zielone listki – dodamy je na końcu. Białą część natomiast siekamy.

2. W woku rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy białą część pak choi, czosnek, por, paprykę i mieszamy składniki. Po minucie podsmażania dodajemy musztardę i mieszamy z warzywami. Następnie dodajemy brokuły i grzyby, doprawiamy curry i dokładnie mieszamy całość. Pod koniec smażenia, na pół minuty wrzucamy liście pak choi.

3. Do woka wlewamy mleko kokosowe i po minucie wsypujemy kurkumę. Mieszamy całość, solimy do smaku i zdejmujemy wok z ognia.

4. Makaron udon gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

5. Tofu trzemy na grubych oczkach tarki, kolendrę siekamy.

6. Odcedzony makaron przekładamy do woka i mieszamy wszystkie składniki dania.

Sposób podania:

Azjatycki makaron z warzywami i grzybami shitake posypujemy tofu, kolendrą oraz prażonym sezamem.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak