Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Pieczony dorsz z egzotyczną salsą, odc. 17
Sposób przygotowania:
Dorsz:
1. Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekrawamy na dwie polędwiczki.
2. Cebulę kroimy w cienkie piórka.
3. Na blachę z folią aluminiową wykładamy cebulę, a na niej dorsza. Rybę posypujemy solą himalajską.
4. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C.
Salsa:
1. Papryczki chilii kroimy w plastry. Zdejmujemy skórę z melona, przekrawamy owoc na pół i łyżką usuwamy pestki. Z obranego ananasa wykrawamy twarde części. Obieramy także kiwi. Owoc granatu ugniatamy dłońmi i przekrawamy na pół.
2. Do miski wlewamy oliwę, wsypujemy kardamon, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i całość mieszamy. Wrzucamy papryczki chilii oraz pokrojone w małą kostkę owoce. Wyciskamy nasiona granatu. Dodajemy także posiekaną kolendrę i mieszając, łączymy wszystkie składniki salsy.
Sposób podania:
Na talerzu układamy cebulę, na niej dorsza. Dodajemy owocową salsę i posypujemy danie świeżo utartym w moździerzu pieprzem kolorowym.