Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XV: Pieczony dorsz z egzotyczną salsą, odc. 17

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(51)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pieczoną rybę najczęściej podajecie z ryżem lub ziemniaczkami? Jeśli chcecie przygotować dobrze Wam znane składniki w nowej, dotąd nieznanej formie, koniecznie przygotujcie pieczonego dorsza z egzotyczną salsą z dużą ilością siekanej kolendry. Będzie smacznie i orzeźwiająco! 

Składniki:

Składniki:

polędwica z dorsza 300 g
cebula biała 1 sztuka
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 1 łyżeczka

Salsa:

zielona papryczka chili 1/2 sztuki
czerwona papryczka chili 1/2 sztuki
melon 1/4 sztuki
ananas 1/4 sztuki
kiwi 1 sztuka
granat 1/2 sztuki
oliwa 3 łyżki
Kardamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sok z połowy cytryny
kolendra 1/2 sztuki

Do smaku:

Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Porada

Salsę można przygotować także z innych owoców - takich, które lubimy najbardziej. Do dorsza pasować będzie również salsa warzywna, z pomidorem, ogórkiem, kolendrą. Aby łatwo wyjąć nasiona granatu, przekrawamy owoc na pół w poprzek. Następnie umieszczony nad miską granat opukujemy od strony skóry tłuczkiem do mięsa.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XV: Pieczony dorsz z egzotyczną salsą, odc. 17

Sposób przygotowania:

Dorsz:

1. Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i przekrawamy na dwie polędwiczki.

2. Cebulę kroimy w cienkie piórka.

3. Na blachę z folią aluminiową wykładamy cebulę, a na niej dorsza. Rybę posypujemy solą himalajską.

4. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180°C.

 

Salsa:

1. Papryczki chilii kroimy w plastry. Zdejmujemy skórę z melona, przekrawamy owoc na pół i łyżką usuwamy pestki. Z obranego ananasa wykrawamy twarde części. Obieramy także kiwi. Owoc granatu ugniatamy dłońmi i przekrawamy na pół.

2. Do miski wlewamy oliwę, wsypujemy kardamon, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny i całość mieszamy. Wrzucamy papryczki chilii oraz pokrojone w małą kostkę owoce. Wyciskamy nasiona granatu. Dodajemy także posiekaną kolendrę i mieszając, łączymy wszystkie składniki salsy.

Sposób podania:

Na talerzu układamy cebulę, na niej dorsza. Dodajemy owocową salsę i  posypujemy danie świeżo utartym w moździerzu pieprzem kolorowym.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak