odc. 14 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Golonki z indyka w pomidorach z oliwkami, odc. 14

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszne, rozpływające się w ustach golonki z indyka w sosie pomidorowym z dwoma rodzajami oliwek. Propozycja na domowy obiad!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Golonki:

  • golonki indycze

    2 sztuki
  • marchew

    2 sztuki
  • korzeń pietruszki

    2 sztuki
  • seler

    1 sztuka
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • woda zimna

    1 litr
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4-5 sztuk
  • Ziele angielskie całe Prymat

    kilka ziaren
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    kilka ziaren

Sos:

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • cukinia

    1 sztuka
  • oliwki zielone Smak

    10 sztuk
  • oliwki czarne Smak

    10 sztuk
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • wywar drobiowy

    1 szklanka
  • pomidory w puszce

    1/2 litra
  • zielony groszek

    1/2 szklanki
  • Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat

    do smaku
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku

Do dekoracji:

  • parmezan

    50 gramów
  • Cebulka smażona Prymat

    2 łyżki
  • bazylia świeża

    kilka liści
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Golonki:

1.      Do dużego garnka wrzucamy golonki i włoszczyznę w całości oraz przekrojoną na pół cebulę. Dodajemy czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i zalewamy wodą, by przykryła warzywa. Wywar gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa, od 1,5 do 2 godzin, w zależności od wielkości golonek.

 Sos:

1. Czosnek rozgniatamy nożem i siekamy, cebulę kroimy w grubszą kostkę. Cukinię ze skórką przekrajamy wzdłuż, a następnie kroimy w plastry. Siekamy oliwki.

2. W dużym rondlu rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy czosnek, cebulę, cukinię i całość mieszamy. Po kilku minutach dolewamy wywar z golonek, ponownie mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory pelati i łączymy z resztą składników. Wrzucamy oliwki i mieszamy całość. Powstały sos doprawiamy ziołami kuchni włoskiej, wrzucamy zielony groszek.

3. Sprawdzamy, czy golonki są miękkie. Jeśli tak, przekładamy je do gotującego się sosu. Mięso polewamy sosem. Na koniec doprawiamy do smaku solą himalajską i świeżo mielonym czarnym pieprzem, mieszamy całość i gotujemy jeszcze chwilę. 

Sposób podania:

Parmezan trzemy na tarce. Do głębokiej miski przekładamy sos i golonkę oraz marchewkę z rosołu. Sos posypujemy parmezanem i smażoną cebulką. Na koniec dekorujemy listkami bazylii.

Doradca Smaku
Ugotowany wywar i włoszczyznę wykorzystajmy w kuchni – np. do zup lub sosów, jak w naszym przepisie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat