odc. 31 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Pieczony okoń na jarmużu, odc. 31

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pieczony okoń morski ze smażonym jarmużem w orientalnej marynacie. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba

  • okoń

    2 sztuki

Marynata:

  • Musztarda delikatesowa Prymat

    1 łyżka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 płaska łyżeczka
  • syrop klonowy

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • Imbir mielony Prymat

    1/2 łyżeczki

Jarmuż z nutą orientu:

  • czosnek

    1 ząbek
  • czerwona papryczka chili

    1/2 sztuki
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • świeża kolendra

    1 pęczek
  • olej kokosowy

    1 łyżka
  • jarmuż

  • czarny sezam

    1 łyżka
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • Marynata orientalna

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 płaska łyżeczka

Dekoracja

  • świeża kolendra

    kilka liści
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotuj:

- pędzelek

- papier do pieczenia

- wok

 

Okoń w marynacie:

1. W misce łączymy musztardę, chili pieprz cayenne, syrop klonowy, olej rzepakowy i imbir, mieszając po każdy składniku.

2. Rybę nacinamy w poprzek brzucha. Pędzelkiem nakładamy marynatę od środka i na skórze.

3. Tak przygotowanego okonia układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 minut z termoobiegiem.

 

Jarmuż z nutą orientu:

1. Czosnek i papryczkę chili kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Drobno siekamy natkę kolendry, pamiętając, by zostawić kilka listków w całości do dekoracji.

2. W woku rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy czosnek, cebulę, papryczkę chili i chwilę mieszamy.

3. Doprawiamy słodką papryką, ponownie mieszamy, dodajemy jarmuż, czarny sezam, sos sojowy oraz pozostałą marynatę z okonia.

4. Mieszając smażymy minutę, zdejmujemy wok z palnika i dodajemy kolendrę. Całość ponownie mieszamy.

 

Sposób podania:

Pieczonego okonia układamy na jarmużu z sosem. Dekorujemy świeżą kolendrą.

Doradca Smaku
Po czym poznać, że ryba jest świeża? Wybierzmy tę, która ma różowe skrzela, przejrzyste oczy i pachnie morzem. Powinna być także sprężysta – gdy naciśniemy palcem na skórę, nie powinno pozostać wgłębienie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat