Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ryba
-
okoń
2 sztuki
Marynata:
-
Musztarda delikatesowa Prymat
1 łyżka -
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1 płaska łyżeczka -
syrop klonowy
2 łyżki -
olej rzepakowy
2 łyżki -
Imbir mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Jarmuż z nutą orientu:
-
czosnek
1 ząbek -
czerwona papryczka chili
1/2 sztuki -
cebula czerwona
1 sztuka -
świeża kolendra
1 pęczek -
olej kokosowy
1 łyżka -
jarmuż
-
czarny sezam
1 łyżka -
sos sojowy
2 łyżki -
Marynata orientalna
1 łyżka -
Papryka słodka mielona Prymat
1 płaska łyżeczka
Dekoracja
-
świeża kolendra
kilka liści
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XIV: Pieczony okoń na jarmużu, odc. 31
Przygotuj:
- pędzelek
- papier do pieczenia
- wok
Okoń w marynacie:
1. W misce łączymy musztardę, chili pieprz cayenne, syrop klonowy, olej rzepakowy i imbir, mieszając po każdy składniku.
2. Rybę nacinamy w poprzek brzucha. Pędzelkiem nakładamy marynatę od środka i na skórze.
3. Tak przygotowanego okonia układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 minut z termoobiegiem.
Jarmuż z nutą orientu:
1. Czosnek i papryczkę chili kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Drobno siekamy natkę kolendry, pamiętając, by zostawić kilka listków w całości do dekoracji.
2. W woku rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy czosnek, cebulę, papryczkę chili i chwilę mieszamy.
3. Doprawiamy słodką papryką, ponownie mieszamy, dodajemy jarmuż, czarny sezam, sos sojowy oraz pozostałą marynatę z okonia.
4. Mieszając smażymy minutę, zdejmujemy wok z palnika i dodajemy kolendrę. Całość ponownie mieszamy.
Sposób podania:
Pieczonego okonia układamy na jarmużu z sosem. Dekorujemy świeżą kolendrą.
Po czym poznać, że ryba jest świeża? Wybierzmy tę, która ma różowe skrzela, przejrzyste oczy i pachnie morzem. Powinna być także sprężysta – gdy naciśniemy palcem na skórę, nie powinno pozostać wgłębienie.![]()
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się