Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Pieczony okoń na jarmużu, odc. 31

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(23)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pieczony okoń morski ze smażonym jarmużem w orientalnej marynacie. 

Składniki:

Ryba

okoń 2 sztuki

Marynata:

Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 płaska łyżeczka
syrop klonowy 2 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Jarmuż z nutą orientu:

czosnek 1 ząbek
czerwona papryczka chili 1/2 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
świeża kolendra 1 pęczek
olej kokosowy 1 łyżka
jarmuż
czarny sezam 1 łyżka
sos sojowy 2 łyżki
Marynata orientalna 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 1 płaska łyżeczka

Dekoracja

świeża kolendra kilka liści

Porada

Po czym poznać, że ryba jest świeża? Wybierzmy tę, która ma różowe skrzela, przejrzyste oczy i pachnie morzem. Powinna być także sprężysta – gdy naciśniemy palcem na skórę, nie powinno pozostać wgłębienie.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Pieczony okoń na jarmużu, odc. 31

Przygotuj:

- pędzelek

- papier do pieczenia

- wok

 

Okoń w marynacie:

1. W misce łączymy musztardę, chili pieprz cayenne, syrop klonowy, olej rzepakowy i imbir, mieszając po każdy składniku.

2. Rybę nacinamy w poprzek brzucha. Pędzelkiem nakładamy marynatę od środka i na skórze.

3. Tak przygotowanego okonia układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 minut z termoobiegiem.

 

Jarmuż z nutą orientu:

1. Czosnek i papryczkę chili kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Drobno siekamy natkę kolendry, pamiętając, by zostawić kilka listków w całości do dekoracji.

2. W woku rozgrzewamy olej kokosowy. Wrzucamy czosnek, cebulę, papryczkę chili i chwilę mieszamy.

3. Doprawiamy słodką papryką, ponownie mieszamy, dodajemy jarmuż, czarny sezam, sos sojowy oraz pozostałą marynatę z okonia.

4. Mieszając smażymy minutę, zdejmujemy wok z palnika i dodajemy kolendrę. Całość ponownie mieszamy.

 

Sposób podania:

Pieczonego okonia układamy na jarmużu z sosem. Dekorujemy świeżą kolendrą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak