odc. 39 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Pieczone pałki z kurczaka, odc. 39

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pieczone pałki z kurczaka w marynacie z maślanki, a do tego kolorowa sałatka. Pyszne danie dla wszystkich, którzy lubią lekko pikantne potrawy. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso

  • pałki z kurczaka

    6 sztuk

Marynata

  • Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat

    2 łyżeczki
  • syrop klonowy

    2 łyżki
  • maślanka

    1/2 szklanki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżka
  • Musztarda jalapeno Prymat

    2 łyżeczki

Sałatka

  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • szczypior dymki

    1 sztuka
  • czarne oliwki Smak

    7 sztuk
  • zielone oliwki Smak

    10 sztuk
  • pomidorki cherry

    6 w różnych kolorach sztuk
  • orzeszki pinii

    2 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • tarta mozzarella

    2 łyżki
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • bazylia świeża

    do dekoracji liście
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pałki z kurczaka w marynacie:

1. Przygotowujemy marynatę. Do dużej miski wsypujemy przyprawę do kurczaka, dodajemy syrop klonowy, maślankę, kmin rzymski i musztardę jalapeno. Mieszamy składniki.

2. Pałki z kurczaka wkładamy do marynaty i dokładnie nacieramy nią mięso. Odstawiamy do marynowania, najlepiej na kilka godzin.

3. Zamarynowane mięso wkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Czas pieczenia to 45 minut. Gdy kurczak jest w piekarniku, możemy przygotować sałatkę.

 

Sałatka:

1. Cebulę kroimy w piórka, drobno siekamy szczypior i oliwki. Pomidory przekrajamy na połówki. Składniki łączymy, dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

2. Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy chwilę orzeszki pinii. Dodajemy je do sałatki i całość mieszamy.

 

Sposób podania:

1. Sałatkę przekładamy do miseczki, obficie posypujemy mozzarellą i dekorujemy listkiem bazylii.

2. Sałatkę ustawiamy na środku talerza, wokół układamy pikantne pałki z kurczaka.

Doradca Smaku
Jeśli nie mamy syropu klonowego, możemy do marynaty dodać odrobinę miodu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat