Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Pieczone pałki z kurczaka, odc. 39
Pałki z kurczaka w marynacie:
1. Przygotowujemy marynatę. Do dużej miski wsypujemy przyprawę do kurczaka, dodajemy syrop klonowy, maślankę, kmin rzymski i musztardę jalapeno. Mieszamy składniki.
2. Pałki z kurczaka wkładamy do marynaty i dokładnie nacieramy nią mięso. Odstawiamy do marynowania, najlepiej na kilka godzin.
3. Zamarynowane mięso wkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Czas pieczenia to 45 minut. Gdy kurczak jest w piekarniku, możemy przygotować sałatkę.
Sałatka:
1. Cebulę kroimy w piórka, drobno siekamy szczypior i oliwki. Pomidory przekrajamy na połówki. Składniki łączymy, dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
2. Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy chwilę orzeszki pinii. Dodajemy je do sałatki i całość mieszamy.
Sposób podania:
1. Sałatkę przekładamy do miseczki, obficie posypujemy mozzarellą i dekorujemy listkiem bazylii.
2. Sałatkę ustawiamy na środku talerza, wokół układamy pikantne pałki z kurczaka.