Doradca Smaku XIV: Pieczone pałki z kurczaka, odc. 39

odc. 39 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Pieczone pałki z kurczaka, odc. 39

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Pieczone pałki z kurczaka w marynacie z maślanki, a do tego kolorowa sałatka. Pyszne danie dla wszystkich, którzy lubią lekko pikantne potrawy. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso

  • pałki z kurczaka

    6 sztuk

Marynata

  • Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat

    2 łyżeczki
  • syrop klonowy

    2 łyżki
  • maślanka

    1/2 szklanki
  • Kmin rzymski mielony Prymat

    1 łyżka
  • Musztarda jalapeno Prymat

    2 łyżeczki

Sałatka

  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • szczypior dymki

    1 sztuka
  • czarne oliwki Smak

    7 sztuk
  • zielone oliwki Smak

    10 sztuk
  • pomidorki cherry

    6 w różnych kolorach sztuk
  • orzeszki pinii

    2 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • tarta mozzarella

    2 łyżki
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
  • bazylia świeża

    do dekoracji liście
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XIV: Pieczone pałki z kurczaka, odc. 39

Pałki z kurczaka w marynacie:

1. Przygotowujemy marynatę. Do dużej miski wsypujemy przyprawę do kurczaka, dodajemy syrop klonowy, maślankę, kmin rzymski i musztardę jalapeno. Mieszamy składniki.

2. Pałki z kurczaka wkładamy do marynaty i dokładnie nacieramy nią mięso. Odstawiamy do marynowania, najlepiej na kilka godzin.

3. Zamarynowane mięso wkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Czas pieczenia to 45 minut. Gdy kurczak jest w piekarniku, możemy przygotować sałatkę.

 

Sałatka:

1. Cebulę kroimy w piórka, drobno siekamy szczypior i oliwki. Pomidory przekrajamy na połówki. Składniki łączymy, dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

2. Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy chwilę orzeszki pinii. Dodajemy je do sałatki i całość mieszamy.

 

Sposób podania:

1. Sałatkę przekładamy do miseczki, obficie posypujemy mozzarellą i dekorujemy listkiem bazylii.

2. Sałatkę ustawiamy na środku talerza, wokół układamy pikantne pałki z kurczaka.

Doradca Smaku
Jeśli nie mamy syropu klonowego, możemy do marynaty dodać odrobinę miodu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat