Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIV: Pieczone pałki z kurczaka, odc. 39

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(87)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pieczone pałki z kurczaka w marynacie z maślanki, a do tego kolorowa sałatka. Pyszne danie dla wszystkich, którzy lubią lekko pikantne potrawy. 

Składniki:

Mięso

pałki z kurczaka 6 sztuk

Marynata

Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat 2 łyżeczki
syrop klonowy 2 łyżki
maślanka 1/2 szklanki
Kmin rzymski mielony Prymat 1 łyżka
Musztarda jalapeno Prymat 2 łyżeczki

Sałatka

cebula czerwona 1/2 sztuki
szczypior dymki 1 sztuka
czarne oliwki Smak 7 sztuk
zielone oliwki Smak 10 sztuk
pomidorki cherry 6 w różnych kolorach sztuk
orzeszki pinii 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
tarta mozzarella 2 łyżki
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
bazylia świeża do dekoracji liście

Porada

Jeśli nie mamy syropu klonowego, możemy do marynaty dodać odrobinę miodu.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Pieczone pałki z kurczaka, odc. 39

Pałki z kurczaka w marynacie:

1. Przygotowujemy marynatę. Do dużej miski wsypujemy przyprawę do kurczaka, dodajemy syrop klonowy, maślankę, kmin rzymski i musztardę jalapeno. Mieszamy składniki.

2. Pałki z kurczaka wkładamy do marynaty i dokładnie nacieramy nią mięso. Odstawiamy do marynowania, najlepiej na kilka godzin.

3. Zamarynowane mięso wkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Czas pieczenia to 45 minut. Gdy kurczak jest w piekarniku, możemy przygotować sałatkę.

 

Sałatka:

1. Cebulę kroimy w piórka, drobno siekamy szczypior i oliwki. Pomidory przekrajamy na połówki. Składniki łączymy, dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

2. Na suchej, rozgrzanej patelni prażymy chwilę orzeszki pinii. Dodajemy je do sałatki i całość mieszamy.

 

Sposób podania:

1. Sałatkę przekładamy do miseczki, obficie posypujemy mozzarellą i dekorujemy listkiem bazylii.

2. Sałatkę ustawiamy na środku talerza, wokół układamy pikantne pałki z kurczaka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak