Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIV: Makaron gryczany z orientalnymi grzybami, odc. 37
1. W garnku w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w drobne piórka, por w plasterki. Paprykę czerwoną i chili kroimy w paski, grzyby shitake kroimy na połówki. Suszone pomidory w paski.
3. W międzyczasie odcedzamy makaron.
4. W woku na oliwie smażymy czosnek, cebulę, krótko mieszamy i dodajemy por. Przyprawiamy papryką słodką i ponownie mieszamy.
5. Dodajemy czerwoną paprykę, paprykę chili, grzyby enoki i shitake oraz suszone pomidory. Na koniec doprawiamy tymiankiem i mieszamy. Smażymy kilka minut.
6. Do woka wrzucamy makaron, całość delikatnie mieszamy, dodajemy orzeszki pinii i do smaku czarny pieprz. Mieszając, smażymy jeszcze minutę.
7. Z parmezanu na tarce bądź obieraczką do warzyw wykrawamy cienkie listki.
Sposób podania:
Makaron przekładamy do miseczek, układamy na nim parmezan i dekorujemy listkiem bazylii.