odc. 37 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Makaron gryczany z orientalnymi grzybami, odc. 37

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Bezglutenowy makaron gryczany z chrupiącymi warzywami i azjatyckimi grzybami. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron gryczany

    300 gramów
  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • zielona papryczka chili

    1/2 sztuki
  • grzybki enoki

    100 gramów
  • grzyby shitake

    100 gramów
  • pomidory suszone Smak

  • oliwa

    1 łyżka
  • orzeszki pini (prażone)

    2 łyżki
  • parmezan

    100 gramów
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Tymianek suszony Prymat

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • bazylia świeża

    do dekoracji liście
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. W garnku w lekko osolonej wodzie gotujemy makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w drobne piórka, por w plasterki. Paprykę czerwoną i chili kroimy w paski, grzyby shitake kroimy na połówki. Suszone pomidory w paski.

3. W międzyczasie odcedzamy makaron.

4. W woku na oliwie smażymy czosnek, cebulę, krótko mieszamy i dodajemy por. Przyprawiamy papryką słodką i ponownie mieszamy.

5. Dodajemy czerwoną paprykę,  paprykę chili, grzyby enoki i shitake oraz suszone pomidory. Na koniec doprawiamy tymiankiem i mieszamy. Smażymy kilka minut.

6. Do woka wrzucamy makaron, całość delikatnie mieszamy, dodajemy orzeszki pinii i do smaku czarny pieprz. Mieszając, smażymy jeszcze minutę.

7. Z parmezanu na tarce bądź obieraczką do warzyw wykrawamy cienkie listki.

 

Sposób podania:

Makaron przekładamy do miseczek, układamy na nim parmezan i dekorujemy listkiem bazylii.

Doradca Smaku
Jeśli makaron planujemy wykorzystać później, warto po odcedzeniu polać go oliwą, żeby się nie skleił.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat