odc. 39 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIII: Żołądki drobiowe duszone w śmietanie, odc. 39

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Szukacie pomysłu na przepyszny obiad z dodatkiem drobiowych podrobów, w tym wypadku gęsich żołądków? Koniecznie wypróbujcie przepis szefa Roberta Sowy na żołądki drobiowe duszone w śmietanie!

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • żołądki gęsie

    1/2 kg
  • bulion warzywny z włoszczyzną

    1,5 litra
  • cebula

    1/2 sztuki
  • Czosnek w oleju z ziołami Smak

    6 ząbków
  • boczniaki

    2 sztuki
  • śmietana 22%

    3 łyżki
  • serka mascarpone

    2 łyżki
  • pomidor malinowy bez skóry

    1 sztuka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    do smaku
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Majeranek suszony Prymat

    do smaku

Do dekoracji:

  • koperek świeży

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania: 

1. Gotujemy bulion warzywny, następnie dodajemy do niego żołądki gęsie i całość trzymamy pod przykryciem 10 min, po czym do bulionu z żołądkami dodajemy liście laurowe.

2. Cebulę i pomidora kroimy w kostkę, grzyby na mniejsze części, a czosnek siekamy na małe kawałeczki.

3. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, grzyby, czosnek i pomidory, po czym całość doprawiamy gałką muszkatołową, a następnie mieszamy.

4. Do miski dodajemy śmietanę i hartujemy ją gorącym bulionem, po czym energicznie mieszamy i wlewamy do warzyw, łączymy wszystkie składniki. 

5. Z wywaru wyciągamy ugotowane żołądki i kroimy je na mniejsze części.

6. Do pozostałych produktów dodajemy mascarpone i mieszamy, aż serek się rozpuści.

7. Następnie dodajemy żołądki, marchewkę z bulionu warzywnego i całość solimy. Wysypujemy na dłoń majeranek, po czym ucieramy go (tak wydobędziemy jego aromat) i dodajemy do naszego sosu, następnie łączymy wszystkie składniki w naczyniu kuchennym.   

Sposób podania: 

Przekładamy danie z garnka do miski, a następnie ozdabiamy je koperkiem. 

 

Doradca Smaku
Bulion warzywny możemy wykorzystać jako podstawę do zup.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat