Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Żołądki drobiowe duszone w śmietanie, odc. 39
Sposób przygotowania:
1. Gotujemy bulion warzywny, następnie dodajemy do niego żołądki gęsie i całość trzymamy pod przykryciem 10 min, po czym do bulionu z żołądkami dodajemy liście laurowe.
2. Cebulę i pomidora kroimy w kostkę, grzyby na mniejsze części, a czosnek siekamy na małe kawałeczki.
3. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, grzyby, czosnek i pomidory, po czym całość doprawiamy gałką muszkatołową, a następnie mieszamy.
4. Do miski dodajemy śmietanę i hartujemy ją gorącym bulionem, po czym energicznie mieszamy i wlewamy do warzyw, łączymy wszystkie składniki.
5. Z wywaru wyciągamy ugotowane żołądki i kroimy je na mniejsze części.
6. Do pozostałych produktów dodajemy mascarpone i mieszamy, aż serek się rozpuści.
7. Następnie dodajemy żołądki, marchewkę z bulionu warzywnego i całość solimy. Wysypujemy na dłoń majeranek, po czym ucieramy go (tak wydobędziemy jego aromat) i dodajemy do naszego sosu, następnie łączymy wszystkie składniki w naczyniu kuchennym.
Sposób podania:
Przekładamy danie z garnka do miski, a następnie ozdabiamy je koperkiem.