Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Żołądki drobiowe duszone w śmietanie, odc. 39

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(103)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Szukacie pomysłu na przepyszny obiad z dodatkiem drobiowych podrobów, w tym wypadku gęsich żołądków? Koniecznie wypróbujcie przepis szefa Roberta Sowy na żołądki drobiowe duszone w śmietanie!

Składniki:

Składniki:

żołądki gęsie 1/2 kg
bulion warzywny z włoszczyzną 1,5 litra
cebula 1/2 sztuki
Czosnek w oleju z ziołami Smak 6 ząbków
boczniaki 2 sztuki
śmietana 22% 3 łyżki
serka mascarpone 2 łyżki
pomidor malinowy bez skóry 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku

Do dekoracji:

koperek świeży

Porada

Bulion warzywny możemy wykorzystać jako podstawę do zup.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Żołądki drobiowe duszone w śmietanie, odc. 39

Sposób przygotowania: 

1. Gotujemy bulion warzywny, następnie dodajemy do niego żołądki gęsie i całość trzymamy pod przykryciem 10 min, po czym do bulionu z żołądkami dodajemy liście laurowe.

2. Cebulę i pomidora kroimy w kostkę, grzyby na mniejsze części, a czosnek siekamy na małe kawałeczki.

3. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, grzyby, czosnek i pomidory, po czym całość doprawiamy gałką muszkatołową, a następnie mieszamy.

4. Do miski dodajemy śmietanę i hartujemy ją gorącym bulionem, po czym energicznie mieszamy i wlewamy do warzyw, łączymy wszystkie składniki. 

5. Z wywaru wyciągamy ugotowane żołądki i kroimy je na mniejsze części.

6. Do pozostałych produktów dodajemy mascarpone i mieszamy, aż serek się rozpuści.

7. Następnie dodajemy żołądki, marchewkę z bulionu warzywnego i całość solimy. Wysypujemy na dłoń majeranek, po czym ucieramy go (tak wydobędziemy jego aromat) i dodajemy do naszego sosu, następnie łączymy wszystkie składniki w naczyniu kuchennym.   

Sposób podania: 

Przekładamy danie z garnka do miski, a następnie ozdabiamy je koperkiem. 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak